Αγώνα δρόµου για να φέρουν στις οθόνες των κινητών 6.500.000 ασφαλισµένων όλο τον ασφαλιστικό τους φάκελο σε ψηφιακή µορφή δίνουν στον ΕΦΚΑ, ώστε σε λιγότερο από δυόµισι χρόνια από σήµερα να βλέπουµε τα πάντα, από τα ένσηµα, τις οφειλές µέχρι τις πληρωµές συντάξεων και τις τριετίες, µόνο µε ένα κλικ.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό -ή portofolio σύµφωνα µε την κυβερνο-ορολογία- θα περιλαµβάνει υπηρεσίες και πληροφορίες άµεσα προσβάσιµες σε όλους τουςασφαλισµένους. Από τα ένσηµα, τα έτη ασφάλισης, τις εισφορές, την ασφαλιστική ικανότητα και το πότε αυτή λήγει έως τη σύνταξη και πότε καταβάλλεται, τα αναδροµικά ποσά αλλά και τα ραντεβού.

Το πρότζεκτ βρίσκεται υπό σχεδιασµό, καθώς συναρτάται µε την πλήρη ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού φορέα, αλλά κυρίως µε την ψηφιακή ενηµέρωση των ηµερών ασφάλισης πριν από το 2001, και σε κάποιες περιπτώσεις πριν από το 1998, ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος κάθε ασφαλισµένου, ο οποίος θα µπορεί να έχει πλήρη εικόνα και άµεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό.

ηλαδή, θα µπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσηµα και τον χρόνο ασφάλισης. Αυτό είναι σήµερα εν µέρει δυνατό µέσω του συστήµατος «ΑΤΛΑΣ», όπου εµφανίζεται το ασφαλιστικό βιογραφικό του καθένα µε τους κωδικούς του taxisnet, αλλά µε ένσηµα από το 2001 και µετά.

Ο συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει τη σύνταξή του ανά πάσα στιγµή στο κινητό του, πότε πληρώνεται η µηνιαία σύνταξη και πότε η επικουρική, αν δικαιούται αναδροµικά ή αν παρέρχεται η τριετία για τη σύνταξη χηρείας. ∆εν θα χρειάζεται να περιµένει στην ουρά για να ενηµερωθεί από τον υπάλληλο της τράπεζας εάν πιστώθηκε η σύνταξή του, αφού αµέσως µετά την πληρωµή ένα «καµπανάκι» θα χτυπά στο κινητό (push notification) που θα τον ενηµερώνει για την καταβολή και το ακριβές ποσό της σύνταξης.

Στην περίπτωση των εισφορών, θα γνωρίζει πότε πληρώνονται από τον εργοδότη (εάν είναι µισθωτός) ή πότε εκδόθηκε η ταυτότητα πληρωµής για τους επαγγελµατίες και αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται άµεσα γνωστός ο χρόνος ασφάλισης, οι οφειλές αλλά και η ύπαρξη ή µη ασφαλιστικής ικανότητας.

Με το «χαρτοφυλάκιο» θα διασυνδεθεί και η κάρτα αναπηρίας, καθώς και µε την Η∆ΙΚΑ, όπου θα εµφανίζονται τα παραπεµπτικά και η συνταγογράφηση φαρµάκων.

Η δηµιουργία του συστήµατος έχει ήδη ανατεθεί σε δυο εταιρείες και η χρηµατοδότηση θα γίνει µε κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή