Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και πλέον η ExxonMobil καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις της για τον τρόπο που θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Στο σενάριο που θέλει τον πετρελαϊκό κολοσσό να λαμβάνει επενδυτική απόφαση, αυτή αναμένεται να γίνει πράξη εντός του 2025.

Οι εργασίες πρόσκτησης 3D δεδομένων από το υπέδαφος των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων, οι οποίες έγιναν από το σεισμογραφικό «Ramform Hyperion», ήταν επί της ουσίας το τελευταίο στάδιο των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil στην περιοχή. Στόχος ήταν να καταγραφεί με τον πλέον αποτελεσματικό και όσο πιο ευκρινή τρόπο η δυναμικότητα των υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένους στόχους. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει Navtex δεσμεύοντας συγκεκριμένη έκταση για την εκτέλεση των εργασιών του «Ramform Hyperion» και άλλων δύο συνοδευτικών σκαφών.

Η Navtex δέσμευε τη θαλάσσια περιοχή μέχρι τις 31 Μαρτίου, αλλά τα εξειδικευμένα σκάφη της εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS ολοκλήρωσαν νωρίτερα τις σεισμικές έρευνες και αποχώρησαν. Το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία, με την Ελλάδα να εξελίσσεται σε παγκόσμιο ενεργειακό «παίχτη».