Πακέτο παρεµβάσεων µε κατ’ αποκοπήν φόρους για «εξαφανισµένες» εποχικές επιχειρήσεις, προσυµπληρωµένες από την εφορία δηλώσεις εισοδήµατος για 1.000.000 µισθωτούς - συνταξιούχους και εξπρές ενηµερότητα για οφειλές προβλέπει ο νέος κώδικας που τίθεται σε δηµόσια διαβούλευση για να πάρει αµέσως µετά τον δρόµο προς τη Βουλή.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αναλυτικά οι νέες διατάξεις

Αναλυτικότερα, µε τις νέες διατάξεις που παρουσιάστηκαν χθες από τον Κωστή Χατζηδάκη:

1. Οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήµατα από άλλη πηγή απαλλάσσονται φέτος από την υποχρέωση της συµπλήρωσης και της υποβολής φορολογικής δήλωσης. Το µέτρο αφορά 1.000.000 φορολογούµενους.

2. Σε χρόνο-εξπρές θα χορηγείται φορολογική ενηµερότητα στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους, παραδείγµατος χάρη στους δήµους.

3. Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελµατίες µε απλογραφικά απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόµισης στοιχείων λόγω του myDATA.

4. Αυξάνεται ο χρόνος προσκόµισης στοιχείων από τους φορολογούµενους από πέντε ηµέρες σε δέκα ηµέρες.

5. Ο φορολογικός έλεγχος θα πρέπει να διαρκεί ένα έτος από την έκδοση της εντολής και αν δεν έχει ολοκληρωθεί θα δίνεται παράταση έξι µηνών, ενώ µόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διάρκεια του ελέγχου θα παρατείνεται για ακόµα έξι µήνες.

6. Αποκλειστικά µε ψηφιακό/ηλεκτρονικό τρόπο η επικοινωνία της ΑΑ∆Ε µε τους πολίτες.

7. Θεσπίζεται ο ενδιάµεσος προσδιορισµός φόρου µε στόχο τη σύλληψη φορολογητέας ύλης πριν λήξει η περίοδος. Το µέτρο θα εφαρµόζεται για επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Έχει παρατηρηθεί ότι οι εποχικές υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, πληρώνουν µία φορά τον φόρο και µετά εξαφανίζονται.

8. Ο χρόνος παραγραφής θα εκκινεί από την ηµεροµηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούµενο και όχι από την έκδοσή της.

9. Μονιµοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύµατος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς µε σκάφη έως 12 µέτρα.

10. Απαλλ άσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισµούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεµβρίου 2021.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»