Στην πλήρη καταγραφή της περιουσίας του επιχειρεί να προχωρήσει για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος, συστήνοντας ειδικό µητρώο µε συνεχή ενηµέρωση για τις αλλαγές και το ύψος της αξίας των πάγιων στοιχείων. Η απογραφή περιλαµβάνει: από έπιπλα, γραφεία, καρέκλες και κτίρια µέχρι µηχανήµατα, πλωτά και µεταφορικά µέσα, σιδηροδροµικές άµαξες, αεροσκάφη, υποβρύχια, πολεµικά πλοία, φρεγάτες, στρατιωτικά αεροσκάφη, τανκς, πυραύλους, ακόµη και κοιτάσµατα στο υπέδαφος και τη θάλασσα.

Ποιες κατηγορίες αφορά η καταγραφή

Σε εγκύκλιό της, η γενική γραµµατέας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου, καλεί την προεδρία της ∆ηµοκρατίας, τα υπουργεία, τους φορείς της κεντρικής διοίκησης και τις αποκεντρωµένες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή των ενσώµατων και άυλων παγίων περιουσιακών τους στοιχείων.

Αναλυτικότερα η καταγραφή αφορά τις εξής κατηγορίες:

1. Υποδομές μεταφορών

Η κατηγορία αυτή περιλαµβάνει όλες τις υποδοµές που σχετίζονται µε τις επίγειες, θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες. Τυπικά παραδείγµατα είναι οι αυτοκινητόδροµοι, οι οδοί, οι γέφυρες, οι σήραγγες οδικού δικτύου, οι σιδηροδροµικές γραµµές, οι υπόγειοι σιδηρόδροµοι, τα πλωτά κανάλια, τα λιµάνια και τα αεροδρόµια.

2. Μηχανήματα - Εξοπλισμός

Η κατηγορία αυτή περιλαµβάνει πάσης φύσεως µηχανήµατα και εργαλεία, τον µεταφορικό εξοπλισµό, τον εξοπλισµό πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ιατρικές συσκευές, όργανα ακριβείας, οπτικά όργανα, µουσικά όργανα κ.λπ.

3. Λοιπά κτίρια

Στα λοιπά κτίρια περιλαµβάνονται ολόκληρα κτίρια ή µέρη κτιρίων που δεν ορίζονται ως κατοικίες. Περιλαµβάνονται επίσης τα εξαρτήµατα, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισµός που αποτελούν αναπόσπαστο µέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων. Για τα νέα κτίρια, περιλαµβάνεται το κόστος καθαρισµού και προετοιµασίας της γης µέχρι το κτίριο να καταστεί λειτουργικό. Παραδείγµατα τύπων κτιρίων που περιλαµβάνονται σε αυτή την κατηγορία είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα νοσοκοµεία, τα κτίρια για δηµόσια αναψυχή, οι αποθήκες και τα βιοµηχανικά κτίρια, τα εµπορικά κτίρια, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Περιλαµβάνονται επίσης τα δηµόσια µνηµεία. Οι φυλακές, τα σχολεία και τα νοσοκοµεία θεωρούνται κτίρια εκτός κατοικιών, παρά το γεγονός ότι µπορεί να φιλοξενούν άτοµα. Τα κτίρια που αποκτώνται για στρατιωτικούς σκοπούς συµπεριλαµβάνονται στην εν λόγω κατηγορία, στον βαθµό που η οικονοµική τους ζωή είναι µεγαλύτερη του έτους.

4. Μεταφορικά μέσα

Τα µεταφορικά µέσα περιλαµβάνουν τον εξοπλισµό για τη µετακίνηση ανθρώπων και αντικειµένων, συµπεριλαµβανοµένων των µηχανοκίνητων οχηµάτων, των ρυµουλκούµενων και ηµιρυµουλκούµενων, των πλοίων, των σιδηροδροµικών αµαξών και του τροχαίου υλικού, των πολιτικών αεροσκαφών, των µοτοσικλετών και των ποδηλάτων.

5. Οπλικά συστήματα

Τα οπλικά συστήµατα περιλαµβάνουν εξειδικευµένα οχήµατα και εξοπλισµό, όπως πολεµικά πλοία, υποβρύχια, στρατιωτικά αεροσκάφη, τανκς, φορείς πυραύλων, εκτοξευτήρες κ.λπ. Τα οπλικά συστήµατα αντιµετωπίζονται ως πάγια περιουσιακά στοιχεία που χρησιµοποιούνται σε συνεχή βάση για την παροχή υπηρεσιών άµυνας, ακόµη και εάν η χρήση τους σε καιρό ειρήνης απλώς εξασφαλίζει αποτροπή. Ως εκ τούτου, η ταξινόµησή τους ως παγίων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού ∆ηµοσίου πρέπει να βασίζεται στα ίδια κριτήρια µε την ταξινόµηση των λοιπών παγίων περιουσιακών στοιχείων που παράγονται για χρήση σε επαναλαµβανόµενη ή συνεχή βάση για περισσότερο από ένα έτος. Τα περισσότερα όπλα µίας χρήσης, όπως πυροµαχικά, πύραυλοι, ρουκέτες, βόµβες κ.λπ., αντιµετωπίζονται ως αποθέµατα στρατιωτικού εξοπλισµού.

6. Ενεργειακά αποθέματα

Τα ορυκτά και τα ενεργειακά αποθέµατα περιλαµβάνουν αποθέµατα ορυκτών κοιτασµάτων που βρίσκονται πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της γης προ εξόρυξης, που είναι οικονοµικά εκµεταλλεύσιµα δεδοµένης της τρέχουσας τεχνολογίας και των σχετικών τιµών. Τα δικαιώµατα ιδιοκτησίας επί των ορυκτών και ενεργειακών πόρων είναι συνήθως διαχωρίσιµα από εκείνα της ίδιας της γης.
Τα αποθέµατα µπορεί να βρίσκονται πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της γης, συµπεριλαµβανοµένων των αποθεµάτων κάτω από τη θάλασσα, αλλά πρέπει να είναι οικονοµικά εκµεταλλεύσιµα.
Οι ορυκτοί και ενεργειακοί πόροι είναι γνωστά αποθέµατα πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, µεταλλευµάτων (συµπεριλαµβανοµένων των σιδηρούχων, µη σιδηρούχων και πολύτιµων µεταλλευµάτων) και µη µεταλλικών ορυκτών αποθεµάτων (συµπεριλαµβανοµένων λατοµείων πέτρας, πηλού και άµµου, αποθεµάτων χηµικών και λιπασµάτων, αποθεµάτων άλατος, χαλαζία και γύψου, φυσικής πέτρας, ασφάλτου, πίσσας και τύρφης). Φρεάτια ορυχείων, πηγάδια και άλλες εγκαταστάσεις εξόρυξης στο υπέδαφος είναι πάγια περιουσιακά στοιχεία που εντάσσονται στις λοιπές υποδοµές και όχι στα περιουσιακά στοιχεία υπεδάφους.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»