Ενα µικρό «φρένο» στο ράλι ανόδου των τελευταίων εβδοµάδων πάτησε η διεθνής τιµή του πετρελαίου το προηγούµενο διήµερο, όµως η αγορά καυσίµων ξεκαθαρίζει ότι ήταν κάτι παροδικό και το πετρέλαιο αναµένεται να συνεχίσει ανοδικά. Η τιµή του πετρελαίου τύπου µπρεντ διαµορφώνεται διεθνώς στα 86,64 δολάρια το βαρέλι για τα συµβόλαια Μαΐου 2024. Η τιµή του αµερικανικού αργού κινείται κατά 0,09% χαµηλότερα και διαµορφώνεται στα 81,88 δολάρια το βαρέλι για τα συµβόλαια Μαΐου 2024.

Βενζίνη: Ανησυχία ότι µέχρι το Πάσχα θα έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ

Στη χώρα µας η µέση τιµή της αµόλυβδης «τσιµπάει» έως και τρία λεπτά το λίτρο κάθε δύο ηµέρες και η πρόβλεψη είναι ότι µέχρι το Πάσχα θα έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Το δελτίο τιµών του υπουργείου Ανάπτυξης (από το «γέµισµα» της Τετάρτης) είναι χαρακτηριστικό. Πανελλαδικά η µέση τιµή των καυσίµων καταγράφεται ως εξής: Αµόλυβδη (95 οκτανίων) 1,939 €/ lt, αµόλυβδη (100 οκτανίων) 2,123 €/lt, ντίζελ κίνησης 1,708 €/lt, υγραέριο 0,889 €/lt. Στον Νοµό Αττικής µεσοσταθµικά πωλούνται η αµόλυβδη (95 οκτανίων) 1,91 €/lt, η αµόλυβδη (100 οκτανίων) 2,111 €/lt, το ντίζελ κίνησης 1,674 €/lt και το υγραέριο 0,828 €/lt.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτηνό καύσιµο»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, εξήγησε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτηνό καύσιµο, όταν το 60% της τιµής του καυσίµου είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και επιπλέον έχει και τον ΦΠΑ, φόρο πάνω στον φόρο, δηλαδή παράλογο» και επέστησε την προσοχή των ελεγκτικών µηχανισµών, ζητώντας «να πάει ο έλεγχος και σε αυτούς που είναι δήθεν φτηνοί», καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα µε τα νέα τιµολόγια δεν µπορεί να υπάρχει τιµή κάτω από 1,9 ευρώ/λίτρο και βλέπω τιµές µε 1,73 ευρώ/λίτρο. Θα τρελαθώ! Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση;». Η πρόεδρος των βενζινοπωλών άφησε σαφείς αιχµές για νοθεία καυσίµων, επισηµαίνοντας ότι έχουν εντοπιστεί πρατήρια µε τιµές λιανικής κάτω από τη χονδρική τιµή των διυλιστηρίων.

«Είναι δυνατόν να αγοράζω 1,8 και να πουλάω 1,5; ∆εν γίνεται αυτό, κάτι άλλο συµβαίνει. Ζητάµε να γίνει κάθαρση του χώρου και για αυτό η κυβέρνηση ψήφισε νόµο, που όποιο µαγαζί πιάνουν να νοθεύει, να έχει πειραγµένες αντλίες ή να έχει λαθραίο πετρέλαιο, για δύο χρόνια το κλείνουν», κατέληξε η κυρία Ζάγκα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»