Τη δημοσίευση προκηρύξεων για 9.010 προσλήψεις μέχρι τέλη Μαΐου επιταχύνει το ΑΣΕΠ, υλοποιώντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ενίσχυση του Δημοσίου και των δήμων με το απαραίτητο προσωπικό και με επιταχυνόμενες, μη χρονοβόρες διαδικασίες. Θα προηγηθούν αρχικά, οι προσλήψεις 820 μονίμων υπαλλήλων στις υγειονομικές μονάδες της χώρας Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με προκήρυξη που θα δημοσιευτεί ως 7 Απριλίου.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΑΣΕΠ για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.500 μονίμων υπαλλήλων στους δήμους κυρίως αλλά και το Δημόσιο, μόνο με απολυτήριο λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής. Πρόκειται για μια κατηγορία υποψηφίων με τυπικά προσόντα που δεν συμπεριλαμβάνεται στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Η επεξεργασία της έχει αρχίσει και η έκδοσή της υπολογίζεται ότι θα γίνει πριν από το Πάσχα. Μέσα στις προτεραιότητες του προγραμματισμού των προσλήψεων που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα είναι η πρόσληψη 2.000 ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ). Κάθε υπουργείο, δήμος και φορέας του Δημοσίου έχει αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνου Δυναμικού) τις θέσεις ΑμεΑ που θα διαθέσει στο οργανόγραμμά του, καθώς και τις ειδικότητες στις οποίες θα απασχολήσει τα άτομα αυτά.

Τα ΑμεΑ καταλαμβάνουν στις υπηρεσίες των δήμων κυρίως θέσεις τηλεφωνητών και χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εντός του Μαΐου θα δημοσιευτεί προκήρυξη για την πρόσληψη 1.000 μονίμων υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, εκπαιδευτικής κατηγορίας η οποία δεν περιλαμβάνεται στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Όσοι προσληφθούν θα καταλάβουν θέσεις σε υπουργεία, δήμους, εποπτευόμενους φορείς και οργανισμούς. Στην προκήρυξη θα προβλέπεται ο τρόπος μοριοδότησης των ενδιαφερομένων για τις θέσεις φυλάκων, γενικών καθηκόντων και καθαριότητας. Το επόμενο μεγάλο «πακέτο» 2.500 προσλήψεων θα είναι από τον χώρο της Υγείας με νέα προκήρυξη για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Ο χρόνος έκδοσης του νέου διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα είναι περί τα τέλη Μαΐου.

Οι υποψήφιοι για πρόσληψη είναι των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ξεχωριστές προκηρύξεις θα εκδοθούν για την πρόσληψη 190 μονίμων υπαλλήλων σε διάφορους φορείς του Δημοσίου όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών. Από αυτούς οι 59 θα προσληφθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα είναι Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι 131 μόνιμοι υπάλληλοι θα προσληφθούν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου και οι ενδιαφερόμενοι θα τοποθετηθούν σε υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, εθνικές επιτροπές, συλλόγους και επιμελητήρια. Η προκήρυξη θα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και θα έπρεπε να είχε δημοσιευτεί πριν από αρκετό καιρό, αλλά μόλις τώρα μπήκε σε τελική διαδικασία έκδοσης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή