«Στον αέρα» είναι από σήμερα η αγορά των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, ύψους 61,2 δισ. ευρώ. Σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας από όλες τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, η δανειακή έκθεση του οφειλέτη (αφορά ληξιπρόθεσμα δάνεια) και η πορεία εξυπηρέτησης, από το Α έως το Ω, θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη στις online πλατφόρμες τις οποίες υποχρεωτικά και με νόμο «ανέβασαν», ακόμη και όσες δεν το είχαν ήδη κάνει.

Την ίδια στιγμή, από σήμερα επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους, αλλά και τον ρόλο τους στην αγορά οι εταιρείες, που θέλουν να παραμείνουν στον χώρο, επιλέγοντας μέσω επικαιροποίησης της άδειας λειτουργίας τους, αν θα περιορίσουν τη δραστηριότητά τους μόνο στο κομμάτι της διαχείρισης, ή θα την επεκτείνουν και σε αυτό της αναχρηματοδότησης (καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό στην ελληνική αγορά, που τόσα χρόνια δεν έχει υποβληθεί στην ΤτΕ ούτε ένα αίτημα αναχρηματοδότησης οφειλής).

Ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr αναφέρουν ότι πέραν του ενδιαφέροντος νέων εταιρειών, που σύντομα θα μπουν στην αγορά, από τους παλαιούς, δεν υπάρχει διάθεση για ενεργή ανάμειξη στο refinancing. Οι εταιρείες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις στο πλαίσιο επικαιροποίησης της άδειας λειτουργίας τους ως χθες τα μεσάνυχτα, με τις Αρχές να έχουν σήμερα μια πλήρη εικόνα της αγοράς, εξ ου και αναμένονται δύο επίσημες ανακοινώσεις, τόσο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όσο και από την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τον Νόμο, για δραστηριότητες διαχείρισης απαιτούνται 100.000 ευρώ, ενώ για πρόσβαση σε αναχρηματοδοτήσεις, το κεφάλαιο αυξάνεται σε 4,5 εκατ. ευρώ. Η ανάγκη επικαιροποίησης άδειας λειτουργίας με τα παραπάνω όρια θα οδηγήσει σε ανακατανομή τον κλάδο, όπου σήμερα δίνουν το «παρών» 23 εταιρείες. Ήδη, όπως έχει επισημάνει το powergame.gr, οι πρώτοι 6 servicers φαίνεται να έχουν ήδη θέσει εαυτόν εκτός αγοράς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις.

Πρώτη ημέρα σήμερα, με πιθανά μεμονωμένα κρούσματα «παιδικής ασθένειας» να προκύψουν, καθώς σαν «πρεμιέρα» της online εικόνας πορείας των κόκκινων δανείων, μπορεί να τύχουν ίσως και κάποια τεχνολογικά απρόοπτα δεδομένου ότι μπορεί χιλιάδες δανειολήπτες να θέλουν να μπουν ταυτόχρονα, αλλά, οι θεσμοί είναι αισιόδοξοι ότι στο εξής τα παράπονα και η ταλαιπωρία δανειοληπτών θα ανήκουν στο παρελθόν.

Αυτό είναι και το ζητούμενο, όπως επεσήμανε σε συνέντευξή της στο powergame.gr η Θεώνη Αλαμπάση, γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας «με τον νόμο αυτό, θεσπίστηκε, όχι μόνον η υποχρέωση παροχής προσωποποιημένης πληροφόρησης του οφειλέτη μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, αλλά και μια σειρά υποχρεώσεων που αναμένεται να έχουν απτό αποτέλεσμα στη λειτουργία τους. Οι υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνουν τη θέσπιση πολιτικών για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπισή τους με δίκαιο και επιμελή τρόπο, εσωτερικές διαδικασίες για την καταγραφή και τον χειρισμό των παραπόνων και καταγγελιών των δανειοληπτών, καθώς και τριετές business plan για τους στόχους τους και τη στρατηγική διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους».

Νέες δυνατότητες στους δανειολήπτες

Τι σημαίνει η αλλαγή αυτή; Από σήμερα ο κάθε δανειολήπτης του οποίου το δάνειο ανήκει στον έλεγχο διαχείρισης κάποιου servicer, θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, ανά πάσα στιγμή στο 24ωρο και να παρακολουθεί την πορεία της ληξιπρόθεσμης οφειλής του. Με έναν συνδυασμό χρήστη και κωδικών, όπως και στο e-banking, θα μπορεί να ανατρέχει στα data της οφειλής του και να ενημερώνεται για τις δόσεις που του απομένουν, τις δόσεις που έχει εξοφλήσει, τις ημερομηνίες οφειλής, το ποσό της ρύθμισης, τις τυχόν καθυστερήσεις….

Αυτή η online πρόσβαση στα προσωπικά «κόκκινα» χαρτοφυλάκια έρχεται να λύσει μια σειρά προβλημάτων που προέκυψαν σε ένα έλλειμμα συνεννόησης και ενημέρωσης μεταξύ των δύο πλευρών. Από τη μία οι οφειλέτες να εκφράζουν παράπονα ότι δεν έχουν ενημέρωση και από την άλλη οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις οφειλές να επισημαίνουν ότι συχνά δεν τους βρίσκουν καν στο τηλέφωνο.

Αυτό κάνει η διαφάνεια και το πλαίσιο. Αυτά αναμένεται τώρα να είναι κάτω από το φως της online παρακολούθησης, ώστε να μην υπάρχουν αμφίσημες ερμηνείες.