Ραγδαία αύξηση στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2024 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Συνολικά 7.360 νέες αιτήσεις από οφειλέτες υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ο αριθμός αυτός των νέων αιτήσεων είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των αιτήσεων των προηγούμενων μηνών, καθώς ο μέσος όρος το 2023 ήταν 3.400 νέες αιτήσεις ανά μήνα.

Ο υπερδιπλασιασμός των αιτήσεων σχετίζεται άμεσα με την ενσωμάτωση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού των αλλαγών που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι «γκρίζες» ζώνες του εξωδικαστικού

Παρά τις βελτιώσεις ωστόσο, κάποιες από τις «γκρίζες» ζώνες που υπήρχαν στον μηχανισμό παραμένουν και αφορούν:

- Μόνο το fund γνωρίζει την πρόταση ρύθμισης του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού

- Ο δανειολήπτης δεν γνωρίζει την πρόταση ρύθμισης του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού

- Καταστρατήγηση του εξωδικαστικού μηχανισμού από τα funds που απορρίπτουν την πρόταση μέσω του εξωδικαστικού για να οδηγούν τα σπίτια σε πλειστηριασμό.

«Ο εξωδικαστικός είναι ένα καλό εργαλείο στη δομή του για τη ρύθμιση των χρεών, όμως έχει δύο σημεία εις βάρος του δανειολήπτη, τα οποία τον κατατάσσουν σε ένα εργαλείο μη αποτελεσματικό», σημειώνει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

«Βγάζει ο αλγόριθμος μια πρόταση. (…) Κατά συντριπτική πλειοψηφία, έρχεται το fund και απορρίπτει την πρόταση γιατί εποφθαλμιά γρήγορα να πάρει τα χρήματά του μέσω του πλειστηριασμού».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0b0ult7zucx)