«Κουρεµένος» από 10% έως 100% για πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες, αυξηµένος για όσους αγόρασαν ακίνητα το 2023 και χωρίς εκπλήξεις για τους περισσότερους είναι ο νέος λογαριασµός του ΕΝΦΙΑ που εστάλη σε 7.300.000 φυσικά και νοµικά πρόσωπα.
Το καινούργιο στοιχείο στα φετινά εκκαθαριστικά σηµειώµατα είναι ότι οι ιδιοκτήτες µε ασφαλισµένες κατοικίες για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρα βλέπουν έναν νέο πίνακα, στον οποίο αναλύεται η µείωση έως 10% στο ποσό του φόρου.

Διαβάστε ακόμα: ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για το 2024 – Σε πόσες δόσεις η πληρωμή

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0efzxm1lc8h)

Ποιοι φορολογούμενοι μπορούν να «ξεφουσκώσουν» τον ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούµενοι που παρέλαβαν βαρύτερο εκκαθαριστικό σε σχέση µε πέρυσι έχουν µία δεύτερη ευκαιρία να «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασµό, καθώς τις επόµενες ηµέρες η ΑΑ∆Ε θα ανοίξει την πλατφόρµα του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για όσους διαπίστωσαν λάθη ή κενά ή δεν τους έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται.

Έτσι, πριν πάνε στο ταµείο για την πληρωµή της πρώτης δόσης, που λήγει στις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις ώστε να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση.

Η µείωση του φόρου µπορεί να κυµανθεί από 20% έως 90%.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ehnp2yglsx)

ΕΝΦΙΑ: Πού να δώσουν έµφαση οι φορολογούµενοι 

Αναλυτικότερα, οι φορολογούµενοι θα πρέπει να δώσουν έµφαση στα εξής πεδία:

1. Όροφος
Σε περίπτωση µη συµπλήρωσης του αριθµού ορόφου ή συµπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώµα, για τον υπολογισµό του φόρου λαµβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο όροφο και συνεπώς το ποσό αυξάνεται.

2. Εµπράγµατα δικαιώµατα
Φορολογούµενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν µε επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Το λάθος αυτό µπορεί να εντοπιστεί και να διορθωθεί µε έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσµα ή οικόπεδο εντός σχεδίου, ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεµάχιο. Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντοπίσει κάποιο λάθος σε µία από τις παραπάνω στήλες, θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9.

3. Ποσοστά συνιδιοκτησίας
Αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασµένο ποσοστό συνιδιοκτησίας, η ΑΑ∆Ε υπολογίζει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούµενο, οπότε χρεώνει στον φορολογούµενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου. Για παράδειγµα, αν το ακίνητο ανήκει στον φορολογούµενο κατά 50% και αυτός έχει ξεχάσει να δηλώσει το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει δηλώσει ποσοστό µεγαλύτερο του 50%, τότε θα χρεωθεί για το συγκεκριµένο ακίνητο µε ΕΝΦΙΑ σηµαντικά υψηλότερο από αυτόν που του αναλογεί πραγµατικά για το εν λόγω ακίνητο. Σε περίπτωση εντοπισµού παράλειψης ή λάθους πρέπει να υποβάλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9, στην οποία το ακίνητο πρέπει να δηλωθεί ξανά µε συµπληρωµένο το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστοιχη στήλη.

4. Επιφάνεια
Προσοχή, γιατί το συνηθέστερο λάθος είναι η δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων µε αποτέλεσµα να υπολογίζεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό µέτρο και όχι ο µειωµένος κατά 90% σε σχέση µε τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα ακόµα λάθος έχει να κάνει µε δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί µε εσωτερική κλίµακα µαζί µε τους κύριους χώρους του ακινήτου.

5. Παλαιότητα
Τυχόν λανθασµένη αναγραφή του έτους κατασκευής για παλαιό κτίσµα προκαλεί έξτρα χρέωση. Σύµφωνα µε το ισχύον καθεστώς, για κτίρια προ του 1930 εφαρµόζεται µειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8, πράγµα που σηµαίνει ότι για αυτά τα ακίνητα υπάρχει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης για κτίρια µε παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρµόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6, δηλαδή έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ.

6. Κενά ηµιτελή κτίσµατα
Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι φορολογούµενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ηµιτελή κτίσµατα, τα οποία δεν έχουν ακόµα ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται µε εργοταξιακό ρεύµα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριµένα κτίσµατα.

7. Κτίσµατα σε αγροτεµάχιο
Τυχόν λάθη ή παραλείψεις στην περιγραφή και χρήση του κτίσµατος που βρίσκεται µέσα σε αγροτεµάχιο διογκώνουν έως πέντε φορές το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

 Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»