Συνεχώς αυξάνεται η λίστα τόσο των µικρών όσο και των µεγάλων ξενοδοχείων που βγαίνουν σε πλειστηριασµό, µέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας e-Auction. Κάποιες περιπτώσεις µάλιστα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές και κάνουν αίσθηση στην αγορά, άλλες ωστόσο εξακολουθούν να παραµένουν στα αζήτητα λόγω της έλλειψης πλειοδοτών.

Οµιλος Μαντωνανάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε πρόσφατα και ο διπλός πλειστηριασµός των πεντάστερων ξενοδοχείων του Οµίλου Μαντωνανάκη στην Κρήτη. Η υπόθεση µέσα σε λίγες εβδοµάδες εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς ο αρχικός πλειστηριασµός θα γινόταν στις 6 Μαρτίου, στη συνέχεια πάγωσε, αλλά εν τέλει θα πραγµατοποιηθεί στις 15 Μαΐου. Αν µάλιστα ο Παντελής Μαντωνανάκης δεν µπορέσει να ανακόψει εκ νέου τη διαδικασία, τότε φαίνεται ότι θα χάσει τα δύο ξενοδοχεία και τη µάχη µε τις τράπεζες.

Αυτή τη φορά, η τιµή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 300 εκατ. ευρώ, από 181,6 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί στον προηγούµενο διαγωνισµό, ενώ τα δύο 5άστερα ξενοδοχεία χαρακτηρίζονται πλέον ως ενιαίο συγκρότηµα, όπως άλλωστε αναφερόταν στην προσφυγή του Οµίλου Μαντωνανάκη, η οποία είχε οδηγήσει στην ακύρωση της προηγούµενης διαδικασίας. Το ενιαίο ξενοδοχειακό συγκρότηµα Elounda Beach & Elounda Bay Palace έχει δυναµικότητα 515 δωµατίων και 973 κλινών, διαθέτει 14 εστιατόρια και bars, το πολυτελές κέντρο SPA, «Chenot», µε τµήµα Ιατρικής, τµήµα Hydro Biontology, τµήµα Αισθητικής και τµήµα Ευεξίας, συνεδριακούς χώρους συνολικής χωρητικότητας σχεδόν 1.500 ατόµων, ενώ έχει αδειοδοτηθεί η κατασκευή και νέου πρότυπου διεθνούς συνεδριακού κέντρου 700 ατόµων εντός του Elounda Beach. Ελάχιστοι βέβαια πιστεύουν πως θα πραγµατοποιηθεί ο νέος πλειστηριασµός για τα δύο ξενοδοχεία του Παντελή Μαντωνανάκη στην Ελούντα, καθώς ο ισχυρός ξενοδόχος τα βάζει µε το ∆ηµόσιο και τις τράπεζες, έχοντας στη «φαρέτρα» του τις αποφάσεις διαιτησίας του Αρείου Πάγου, µε βάση τις οποίες έχει λαµβάνειν περίπου 800 εκατ. ευρώ (τόσα είναι πλέον µε τους τόκους) από την Εταιρεία Ακινήτων ∆ηµοσίου (ΕΤΑ∆) µε αφορµή όσα έχουν συµβεί στο πρώην Ξενία Λαγονησίου και σήµερα Grand Resort Lagonissi.

Athenaeum Palace & Luxury Suites

Στην πλατφόρµα e-Auction βρέθηκε προ ολίγων µηνών και το ξενοδοχείο Athenaeum Palace & Luxury Suites επί της λεωφόρου Συγγρού και στον αριθµό 123. Πρόκειται για µια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το εν λόγω ξενοδοχείο είχε έρθει έντονα στην επικαιρότητα λόγω της φωτιάς που ξέσπασε σε αυτό, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν εµπρησµός από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του. Το Athenaeum Palace & Luxury Suites ήταν ένα από τα νεότερα συγκροτήµατα στη λεωφόρο Συγγρού. Το συγκεκριµένο ακίνητο µε εµβαδόν 10.700 τ.µ., φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία του Attica Group και είναι ιδιοκτησίας Ελληνα επιχειρηµατία της Γερµανίας που το µίσθωσε στην Athenaeum Hotel Group. Επειτα από επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ από πλευράς της µισθώτριας εταιρείας µετατράπηκε σε ξενοδοχείο, αλλά από την αρχή σχεδόν υπήρξαν «σύννεφα» στις σχέσεις του ιδιοκτήτη µε τους µισθωτές. Καθοριστική, ωστόσο, για την πορεία του ήταν η υπόθεση του εµπρησµού που συνέβη στις 5 ∆εκεµβρίου του 2019. Για το ξενοδοχείο λοιπόν θα χτυπούσε ηχηρό «σφυρί» στις 28 Φεβρουαρίου 2024, ωστόσο ο πλειστηριασµός τέθηκε σε αναστολή, και το αρχικό τίµηµα της πρώτης προσφοράς στα 15,57 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί αυξήθηκε στα 20 εκατ. ευρώ.

Αλκυονίς

Στον «σκόπελο» των πλειστηριασµών έχει βρεθεί και το ιστορικό ξενοδοχείο Αλκυονίς στον Ωρωπό, που ξαναβγήκε στο σφυρί προ ολίγων ηµερών, χωρίς ωστόσο για ακόµη µια φορά να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόµενος. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπάει σφυρί για το εν λόγω ξενοδοχείο, καθώς ο πρώτος πλειστηριασµό είχε προγραµµατιστεί για τις 5 Ιουλίου 2023. Κατόπιν άγονου «σφυριού», το ξενοδοχείο επανήλθε στην ηλεκτρονική πλατφόρµα µε προγραµµατισµό για τις 30 Νοεµβρίου 2023, µε την τιµή πρώτης προσφοράς να έχει υποχωρήσει κατά 20% και να έχει διαµορφωθεί στο ποσόν των 2,24 εκατ. ευρώ. Το «σφυρί» ανεστάλη λόγω της αποχής των συµβολαιογράφων και προγραµµατίστηκε για τις 3 Απριλίου 2024 µε την ίδια τιµή εκκίνησης αλλά και πάλι δεν υπήρχε θετικό αποτέλεσµα.

Lindos Memories

Από περιπέτειες έχει περάσει και ο πλειστηριασµός για το πεντάστερο Lindos Memories στη Ρόδο. Η διαδικασία είχε κινηθεί κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Klimatair», ενώ η τιµή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί, µε βάση τη σχετική έκθεση εκτίµησης, στα 6,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο πλειστηριασµός για το «φιλέτο» της Ρόδου ανεστάλη µε µερίµνα της Cepal Hellas έπειτα από καταβολές οφειλών έναντι, και έχει προγραµµατιστεί για τις 16 Ιουνίου.

Το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτρια εταιρεία το 2000, αλλά από τον Μάιο του 2002 το ξενοδοχείο µισθώθηκε στην «Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company». Βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή σε απόσταση 1,5 χλµ. περίπου νότια από το κέντρο του παραδοσιακού οικισµού Λίνδου και περίπου 55 χλµ. νότια της πόλης της Ρόδου. Το συγκρότηµα αναπτύσσεται σε αγροτεµάχιο επιφάνειας βάσει τίτλου 25.310,50 τ.µ., στη θέση Πετροκόπιο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»