Μήνυμα για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024 και απόκλιση από τη Fed έστειλε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάραςστο Bloomberg.
«Τώρα ήρθε η ώρα να αποκλίνουμε», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας ότι τέσσερις μειώσεις επιτοκίων είναι πιθανές φέτος – παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις παγκοσμίως, μετά το σαφέστερο μήνυμα που έδωσε μέχρι στιγμής η ΕΚΤ ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρωτοφανή σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει την υπερβολικά «συνετή» στάση της όσον αφορά τα επιτόκια σε σχέση με εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιάννη Στουρνάρα.

Γιάννης Στουρνάρας: "Τώρα ήρθε η ώρα να αποκλίνουμε"

«Τώρα ήρθε η ώρα να αποκλίνουμε», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στο Bloomberg. «Οι καταστάσεις στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές. Στις ΗΠΑ η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη - κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ καθοδηγείται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς - όχι από την πλευρά της ζήτησης, δεν καθοδηγείται από τους μισθούς».

Οι παρατηρήσεις έρχονται μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που ξεπέρασε τις προσδοκίες και προκάλεσε ταχεία αναπροσαρμογή των στοιχημάτων για νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι η ευρωζώνη, όπου τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή υπολείπονται των εκτιμήσεων, θα δει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, σε σύγκριση με λιγότερες από δύο για τη Fed.

Μιλώντας μετά την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της δεν παίρνουν το σύνθημά τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «πολλαπλά κανάλια μέσω των οποίων μπορεί να ασκηθεί επιρροή» - όχι μόνο η δυναμική των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς η συζήτηση για την ισοτιμία γίνεται όλο και πιο δυνατή.

«Δεν είμαστε εξαρτημένοι από τη Fed», δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ σημαντική οικονομία, ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, οπότε όλα αυτά βρίσκουν τον δρόμο τους στην πρόβλεψή μας».

Για τον Στουρνάρα οι αγώνες της οικονομίας των 20 χωρών της περιοχής καθιστούν την υπόθεση της χαλαρότερης πολιτικής πιο επιτακτική. Αν και εξακολουθεί να προβλέπει τη λεγόμενη ήπια προσγείωση, προειδοποιεί ότι η πολύωρη αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και θα διακινδυνεύσει την πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2%.


"Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους μιας ανάκαμψης στην Ευρώπη"

«Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους μιας ανάκαμψης στην Ευρώπη - και στη Γερμανία», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους της ανάκαμψης».

Πιέζει για διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους - μια άποψη που δεν συμμερίζονται και τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ορισμένοι από τους συντηρητικούς συναδέλφους του προτιμούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ανησυχώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει, καθώς οι μισθοί θα αυξάνονται. Θα προτιμούσαν κινήσεις κάθε τρεις μήνες - όταν η ΕΚΤ επικαιροποιεί τις τριμηνιαίες προβλέψεις της.

Αυτή η συζήτηση, που βρίσκεται επί του παρόντος σε πρώιμο στάδιο, θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, ο Στουρνάρας θέλει η ΕΚΤ -η οποία κατηγορήθηκε ότι κινήθηκε πολύ αργά, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε- να αρχίσει να δρα.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξήσαμε τις αυξήσεις, ως ασφάλεια έναντι του πολύ υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση των αμοιβών θα συνεχίσει να μετριάζεται. «Τώρα έχει γυρίσει η κατάσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Χρειαζόμαστε τώρα μια ασφάλεια για να μη μείνουμε πίσω από την καμπύλη».