Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εχει ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την αγορά για να διαπιστωθεί αν επαγγελματίες, που υποχρεούνται στη χρήση POS, αλλά και στη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές, έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, χαμηλό είναι το ποσοστό παραβατικότητας τόσο στα ταξί, όσο και στις λαϊκές αγορές.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Συγκεκριμένα, σε ελέγχους σε 1.132 ταξί, μόλις 27 από αυτά βρέθηκαν χωρίς POS, δηλαδή ποσοστό 2,4%, που δρομολογούνται στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την επιβολή προστίμων 1.500€.

Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, ελέγχθηκαν 1.592 πάγκοι, από τους οποίους μόλις 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης, δηλαδή ποσοστό 6,4%, που αντιμετωπίζει πρόστιμο, είτε για μη απόκτηση POS, είτε για μη διασύνδεση με την ταμειακή μηχανή.


Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Ταυτόχρονα, «έπεσαν» τα πρώτα 5 πρόστιμα 10.000 και 20.000 € σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε διασύνδεση των ταμειακών τους με τα POS ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέχρι 30/4.

Την ίδια ώρα, το τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ έχει δεχτεί πάνω από 2.900 τηλεφωνήματα σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ. Σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% που δεν παρουσίασαν κάποια αξιόπιστη δικαιολογία για τη μη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους, τη σκυτάλη θα αναλάβουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, για να επιβληθούν κι εκεί τα πρόστιμα μη διασύνδεσης.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα.