Τα στοιχεία που έδωσε την περασµένη εβδοµάδα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σχετικά µε τον ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (∆ΤΚ) πιστοποιούν και στη χώρα µας τη µείωση του πληθωρισµού στα τρόφιµα. Η εξέλιξη αυτή είναι αναµφισβήτητη, καθώς ο περασµένος Μάρτιος ήταν ο δεύτερος συνεχής µήνας όπου σηµειώθηκε σηµαντική υποχώρηση του πληθωρισµού στα τρόφιµα.

Σύµφωνα µε την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο πληθωρισµός στα τρόφιµα τον περασµένο µήνα διαµορφώθηκε σε 5,31% από 6,66% τον Φεβρουάριο και 8,33% τον Ιανουάριο του 2024. Μειώθηκε έτσι περίπου 133 µονάδες βάσης σε σχέση µε τον Φεβρουάριο και 302 µονάδες βάσης από τον Ιανουάριο. Η µείωση δε αυτή πιστοποιεί την αποκλιµάκωση του πληθωρισµού στα τρόφιµα -ένας πληθωρισµός που πλήττει κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά και τον οποίο εναγωνίως επιζητούσε η κυβέρνηση να κάµψει. Σηµειώνεται ότι ο πληθωρισµός αυτός αφορά περίπου το 70% του µηνιαίου καλαθιού του νοικοκυριού στα supermarkets και στα άλλα σηµεία λιανικής διάθεσης τροφίµων και ειδών νοικοκυριού.

Αν και κάποιες ανατιµήσεις προϊόντων στο µέλλον δεν αποκλείονται, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, υποστηρίζοντας ότι θέτουν υπό έλεγχο το «τέρας της ακρίβειας». Μάλιστα, έχουν καλούς λόγους να το πράττουν, αφού µόνο στη διάρκεια του περασµένου µήνα το χοιρινό υποχώρησε κατά 2% (σε σχέση µε τον περασµένο Φεβρουάριο), τα νωπά ψάρια υποχώρησαν 5,4%, τα λαχανικά κατά 6,3%, τα τυροκοµικά κατά 1,3% κ.ο.κ. Πολύ λίγα προϊόντα πρώτης ανάγκης ανατιµήθηκαν τον Μάρτιο σε σχέση µε τον περασµένο Φεβρουάριο. Μάλιστα, η όποια ανατίµησή τους ήταν οριακή. Το ψωµί ανατιµήθηκε 0,8% και τα νωπά φρούτα κατά 1,5%.

Κανένας εφησυχασμός

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η υπόθεση αυτή δεν επιτρέπει εφησυχασµούς στην κυβέρνηση και τους καταναλωτές. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. µπορεί να δείχνουν αποκλιµάκωση των τιµών στα τρόφιµα, ταυτόχρονα όµως δείχνουν κλιµάκωση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή, κυρίως εξαιτίας των ανατιµήσεων στις υπηρεσίες, στα καύσιµα κ.α. Τον περασµένο µήνα τα αεροπορικά εισιτήρια ανατιµήθηκαν σε σχέση µε τον Φεβρουάριο κατά 17,5%, ενώ την ίδια περίοδο το κόστος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, πανδοχεία κ.λπ. ανατιµήθηκε κατά 14,5%. Επίσης τα καύσιµα ανατιµήθηκαν µέσα στον µήνα κατά 2%, έπειτα από ανατίµηση κατά 3,1% µέσα στο Φεβρουάριο σε σχέση µε το Ιανουάριο του 2024. Σίγουρα ο πληθωρισµός τροφίµων δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις στον πληθυσµό µε τον πληθωρισµό π.χ. στις υπηρεσίες.

Η αδυναµία απόκτησης αεροπορικού εισιτηρίου ή µετακίνησης µε το αυτοκίνητο δεν είναι ίδια µε την αδυναµία απόκτησης τροφίµων. Ωστόσο, ο Γενικός ∆ΤΚ τον Μάρτιο αυξήθηκε, βάζοντας εκ νέου σε πίεση τα ευάλωτα και λιγότερο ευάλωτα (µεσαία) νοικοκυριά. Εποµένως, η κυβέρνηση δεν έχει ξεµπερδέψει οριστικά µε το πρόβληµα του πληθωρισµού. Εξάλλου, µε βάση τα στοιχεία της Eurostat, παρά τη µεγάλη µείωση του πληθωρισµού στα τρόφιµα, αυτός παραµένει υψηλότερος σε σχέση µε τον αντίστοιχο µέσον όρο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Αν και η Eurostat δεν έχει ανακοινώσει τους επιµέρους δείκτες τιµών για τον Μάρτιο, µε βάση τις τιµές του Φεβρουαρίου η Ελλάδα κινείται ακόµη σε υψηλά επίπεδα σε σχέση µε τους µέσους όρους στην Ευρώπη, τόσο στον γενικό πληθωρισµό όσο και στον επιµέρους πληθωρισµό στα τρόφιµα.

Ο εναρµονισµένος Γενικός ∆ΤΚ στην Ελλάδα τον Μάρτιο που πέρασε διαµορφώθηκε σε 3,4%, όταν ο µέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 2,4%. Η πληθωρισµός στα τρόφιµα τον Μάρτιο στην Ελλάδα διαµορφώθηκε σε 5,3%, όταν ο µέσος όρος στην Ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο είχε διαµορφωθεί σε 3,3% και πιθανώς µέσα τον Μάρτιο να έχει υποχωρήσει περαιτέρω. Εποµένως και η αντιπολίτευση έχει επιχειρήµατα κατά της κυβέρνησης στο επίπεδο αυτό της ακρίβειας. Πάντως, φαίνεται ότι αν δεν υπάρξουν αναπάντεχες εξελίξεις (π.χ. πόλεµοι, κρίσεις κ.λπ.), εισήλθαµε στην αρχή της περιόδου που θα µπει τέλος στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που σηµειώθηκαν τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Αυτό προµηνύεται και από τις προθέσεις που εκφράζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της ∆ύσης, για µείωση των βασικών επιτοκίων δανεισµού στο β' εξάµηνο του 2024.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής