Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, µε τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραθαλάσσιες περιοχές µε παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, µε τις αποφάσεις καθορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες» σε ολόκληρη τη χώρα που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση - και κατ’ επέκταση οι οµπρέλες, οι ξαπλώστρες κ.λπ.

Δείτε ΕΔΩ ποιές είναι οι 198 “απάτητες παραλίες” στην Ελλάδα 

Αναλυτικά:

1. ∆ηµιουργούνται Μητρώο Συµβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας και η ψηφιακή εφαρµογή που θα είναι αναρτηµένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισµός της περιοχής θα εµφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη-λήξη, χρήση, εµβαδόν). Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, µπορεί να υποβάλει τις προαναφερόµενες καταγγελίες µέσω της εφαρµογής επιλέγοντας τη συγκεκριµένη παραχώρηση ή το συγκεκριµένο σηµείο στον χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

2. Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δηµοπρασιών από τις κτηµατικές υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας µε τιµή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειµενικά. Οι δηµοπρασίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται µέσω ψηφιακής πλατφόρµας (που υλοποιείται σε συνεργασία µε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης) και µε ελάχιστο τίµηµα που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την προστασία των συµφερόντων του ∆ηµοσίου. Η δηµοπρασία ξεκινά από την τιµή πρώτης προσφοράς (ελάχιστο τίµηµα) που εξάγεται αυτόµατα από την πλατφόρµα µε βάση µαθηµατικό τύπο που λαµβάνει υπόψη τις αντικειµενικές αξίες στην περιοχή (ο µαθηµατικός τύπος είναι: αντικειµενική αξία όµορου ακινήτου x Συντελεστής Βαρύτητας Αιγιαλού x Συντελεστής Βαρύτητας ∆ραστηριότητας x έτη παραχώρησης x 3%.) Για τις συµβάσεις που θα συναφθούν µέχρι 31 ∆εκεµβρίου του 2025, η τιµή πρώτης προσφοράς δεν µπορεί να είναι µικρότερη από το µέγιστο µίσθωµα που καταβλήθηκε για την ίδια περιοχή µετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

3. Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιµότητας. Ο παραχωρησιούχος, όπως προβλέπεται άλλωστε και στον νόµο 5092/2024, αναλαµβάνει τις εξής υποχρεώσεις:

  • ∆ηµιουργεί ή διατηρεί ασφαλείς διαδρόµους προσέλευσης και αποχώρησης του κοινού από τον αιγιαλό ή την παραλία εντός του παραχωρούµενου χώρου.
  • Μεριµνά για την αποµάκρυνση οποιουδήποτε εµποδίου στους διαδρόµους που χρησιµοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από τον αιγιαλό και την παραλία.
  • Αποµακρύνει από τον παραχωρούµενο χώρο οποιοδήποτε πρόσωπο κλείνει ή καλύπτει µε οποιονδήποτε τρόπο τους διαδρόµους που χρησιµοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από τον αιγιαλό και την παραλία.
4. Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεµπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα. Ορίζονται πρόστιµα για παρεµπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, στον αιγιαλό και την παραλία, 2.000 ευρώ τουλάχιστον µε ανώτατο όριο 60.000 ευρώ. Ειδικότερα:

  • Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσµατα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου επιβάλλεται πρόστιµο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό µέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την αποµάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση µηχανολογικού εξοπλισµού, το πρόστιµο της παρούσας τετραπλασιάζεται.
  • Για κινητά στοιχεία που δεν µπορούν να µετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, µοτοσικλέτες, βαρέα οχήµατα, τέντες επιβάλλεται πρόστιµο 500 ευρώ ανά µέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεµποδίζεται. Αν για την αποµάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση µηχανολογικού εξοπλισµού, επιβάλλεται πρόστιµο 500 ευρώ ανά κυβικό µέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειµένων που παρεµποδίζουν τη διέλευση.
  • Για ρίψη µπάζων, οικοδοµικών υλικών και κάθε είδους απορριµµάτων σε σηµεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιµο 500 ευρώ ανά µέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εµποδίζεται (διπλάσιο αν για την αποµάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση µηχανολογικού εξοπλισµού).
  • Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατοµικής ή συλλογικής, επαγγελµατικής ή µη, µόνιµης ή προσωρινής, η οποία κωλύει την άµεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά µέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εµποδίζεται.
  • Για κάθε είδους σωµατική ή λεκτική παρεµπόδιση πρόστιµο 2.000 ευρώ.
  • Θεσπίζονται συγκεκριµένες προθεσµίες για την άρση των εµποδίων, η παράλειψη της οποίας επισύρει νέα αυτοτελή κύρωση.


Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή το Σάββατο, 20 Απριλίου