Κανείς δεν χαίρεται όταν το κράτος ρίχνει βαριά πρόστιμα για αισχροκέρδεια και παραπλάνηση καταναλωτών στις μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές και πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται με εμπορική επιτυχία στη χώρα μας. Γιατί πολύ απλά επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι ξέρουμε και μοιραζόμαστε σαν «κοινό μυστικό», ότι δηλαδή οι Έλληνες καταναλωτές είμαστε τα διαρκή θύματα ενός βρόμικου παιχνιδιού που παίζεται χωρίς κανόνες στην πλάτη μας, και με μόνο στόχο την αποδυναμωμένη αλλά πάντα «πρόθυμη» τσέπη μας, που αγοράζει όσα της σερβίρουν χωρίς έλεγχο. Το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού ΑΕΠ προέρχεται από την κατανάλωση σε μια χώρα με πρόθυμους αλλά ελάχιστα «υποψιασμένους» καταναλωτές, με ελλιπή έως ανύπαρκτο ή και «στημένο» ανταγωνισμό και χωρίς ένα σοβαρά οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα, δείχνει την «ένδειά» μας.

Οι υπηρεσίες ελέγχου της αγοράς έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά

Από την άλλη οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία λίγα χρόνια, με υπουργούς Ανάπτυξης τον Άδωνι Γεωργιάδη και τώρα τον Κώστα Σκρέκα, οι υπηρεσίες ελέγχου της αγοράς έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά και έχουν «ταράξει στη νομιμότητα» τις εταιρείες που κερδοσκοπούν σε βάρος μας, όσο μεγάλες ή διάσημες κι αν είναι. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και εισπραχθεί τα τελευταία τρία χρόνια μετριούνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί στις εταιρείες να μη λένε τίποτα, μπορεί επίσης ο ανταγωνισμός μεταξύ τους να παραμένει ανύπαρκτος. Αλλά κάτι γίνεται. Κάτι κινείται. Και μόνο η αρνητική δημοσιότητα κάθε μεγάλης φίρμας που εκτίθεται έπειτα από ένα μεγάλο πρόστιμο προσθέτει κάθε φορά ένα μικρό λιθαράκι στο να λειτουργήσει η αγορά λίγο καλύτερα. Πρέπει να γίνουν, όμως, πολύ περισσότερα. Τομές βαθιές. Που ακόμη δεν τις έχουμε δει.

«Ακτιβιστικό» κίνημα με το app για τις παραλίες MyCoast

«Κάρφωσε κι εσύ μπορείς». Να δείτε που με κάτι εφαρμογές τύπου appodixi για τις «πέτσινες» αποδείξεις που έχεις δυνατότητα να καταγγείλεις στην εφορία, ή το καινούργιο app για τις παραλίες MyCoast, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν online για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες, θα δημιουργηθεί πάλι κάποιο «ακτιβιστικό» κίνημα που θα ισχυρίζεται ότι, όταν αρχίζεις να «δίνεις» τον διπλανό σου, βάζεις την τελευταία πέτρα στο μνήμα του καπιταλισμού. Η στήλη κάποτε -που ήταν πιο νέα στην ηλικία- τα πίστευε κάτι τέτοια. Τώρα ομολογώ πως επικροτώ τα applications που καθαρίζουν λίγο λίγο τη χώρα από τους κάθε λογής «πονηρούς».

Θα μας απασχολήσουν

Θα κάνω μια παρακινδυνευμένη, αλλά σχετικά… εύκολη πρόβλεψη για τους δυο τρεις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θα μας απασχολήσουν πολύ σύντομα με τις μεγάλες business που δρομολογούν. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), Βαρδινογιάννης - Χόλτερμαν στην Ελλάκτωρ, και Λάτσης (Helleniq Energy) με τον πρόεδρο Βαγγέλη Μυτιληναίο. Κινούνται τεκτονικές πλάκες σε ενέργεια, κατασκευές, απορρίμματα κ.λπ.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν προσώρας

Roller coaster θυμίζουν με τα σκαμπανεβάσματά τους οι αγορές. Χθες, τον αρχικό πανικό του ισραηλινού χτυπήματος στο Ιράν διαδέχθηκε η ευφορία, καθώς οι μετέπειτα ενέργειες μάλλον συνέτειναν σε αποκλιμάκωση. Θα το δούμε. Αλλά μια πρώτη ερμηνεία είναι ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν προσώρας, με το πετρέλαιο να επιστρέφει στα 90 δολάρια μετά το +3%, το φυσικό αέριο να χάνει τα κέρδη 5%, ο χρυσός χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του και τα χρηματιστήρια να ξαναπαίρνουν την ανιούσα. Μέσα σε λίγη ώρα έγινε σαφές ότι ο Αρμαγεδδών ανέβαλε ξανά την επίσκεψή του.

Δυνατό το Χρηματιστήριο

Τρεις στις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις έγραψε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος τιμών από τις 1.357 έως τις 1.395 μονάδες. Με τις ρουκέτες να σφυρίζουν στη γειτονιά, τα drones να πετάνε και τις απειλές ένθεν κακείθεν να περισσεύουν, εγώ είδα ένα δυνατό χρηματιστήριο που κρατά επαφή με τις 1.400 μονάδες. Ο φίλος μου ο Στέφανος (ο χρηματιστής) μου λέει να αρχίσω να χαίρομαι αν δω μια λίγο βαθύτερη διόρθωση. Αλλά έλα που δεν έρχεται.