Τα συνοδευτικά του οβελία -πατάτες, κηπευτικά κ.λπ.- θα κάνουν ακόμη πιο «αλμυρό» το πασχαλινό τραπέζι, αφού ήδη οι τιμές διαγράφουν ανοδική πορεία που αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στατιστικό δελτίο τιμών της λαχαναγοράς Ρέντη, από την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές σε πολλά φρούτα και λαχανικά ήταν ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Κατά το τελευταίο δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Παρασκευή 19/04/2024) η πατάτα Κύπρου φτάνει 1,28 ευρώ και η τομάτα Φιλιατρών 1,40 ευρώ, το αγγούρι Κρήτης 1,15 ευρώ, τα κρεμμύδια Λακωνίας 1,20 ευρώ. Τα εγχώρια λεμόνια πωλούνται προς 1,10 ευρώ/κιλό, το μαρούλι φτάνει και 0,80 ευρώ/τεμάχιο, οι πράσινες πιπεριές τα 3,80 ευρώ/ κιλό, οι τομάτες αγγίζουν τα 1,75 ευρώ/κιλό.

Πασχαλινό τραπέζι: Αισιοδοξία για την τελική πορεία των τιμών των τροφίμων

Πάντως, από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου εκφράζεται αισιοδοξία για την τελική πορεία των τιμών των τροφίμων. Τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπουν ότι το φετινό γιορτινό τραπέζι δεν θα ξεπεράσει σε κόστος το περσινό. Ειδικά φέτος, το Πάσχα των Καθολικών προηγήθηκε κατά πολύ του Ορθόδοξου αφήνοντας «χρονικό κενό» στη ζήτηση των προϊόντων, έτσι οι τιμές πρόλαβαν να «διορθώσουν» προς τα κάτω.

Φέτος, οι τιμές θα είναι κατά τι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία της αγοράς ενισχύουν την αισιοδοξία για το κόστος του πασχαλινού γεύματος, ειδικά η εικόνα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, την επάρκεια των αγαθών. «Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι ότι ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση και οι τιμές να τσιμπάνε κατά τι», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, προσθέτοντας πως «είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να προγραμματίζουν όσο μπορούν τις αγορές τους, να μην τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή, διότι πολλές φορές επωμίζονται σημαντικά κόστη, τα οποία δεν θα επωμίζονταν εάν έκαναν λίγο νωρίτερα τις αγορές τους».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»