Με τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα) εντάχθηκε από χθες στα σούπερ µάρκετ και κατ’ επέκταση στο «καλάθι του νοικοκυριού» το «καλάθι του Πάσχα». Θα παραµείνει στα ράφια µέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου, σε µια προσπάθεια -όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκαςνα βρουν όλοι οι καταναλωτές τα τρόφιµα για το εορταστικό τραπέζι σε προσιτές τιµές.

Τι δείχνει έρευνα για την καταναλωτική συµπεριφορά

Σε ό,τι αφορά τώρα την καταναλωτική συµπεριφορά ενόψει του Πάσχα, σύµφωνα µε έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεµπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, που πραγµατοποιήθηκε τον Μάρτιο σε δείγµα 800 καταναλωτών, η συνολική δαπάνη αναµένεται να παραµείνει σταθερή. Το 40% του δείγµατος δήλωσε ότι θα µειώσει τις αγορές του, το 34% ό τι θα τις αυξήσει, ενώ το 26% ότι θα µείνουν αµετάβλητες.

33% των νοικοκυριών προγραμματίζει να σουβλίσει αρνί στο σπίτι (από 67% το 2019)

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσσές, προέβλεψε πως πιο πολλοί καταναλωτές φέτος δεν θα ταξιδέψουν, θα µαγειρέψουν και θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι και θα βάψουν αυγά µόνοι τους για να εξοικονοµήσουν χρήµατα. Οι ίδιοι οι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν µόλις 190 ευρώ ανά νοικοκυριό. Εξ αυτών, για είδη παντοπωλείου, τρόφιµα κ.λπ. θα δαπανήσουν 120 ευρώ κατά µέσο όρο, συν περίπου 70 ευρώ στα υπόλοιπα είδη, όπως λαµπάδες, παιχνίδια και είδη δώρων. Για να εξοικονοµήσουν χρήµατα, θα καλέσουν λιγότερα άτοµα στο πασχαλινό τραπέζι: µόλις 43% αναφέρει ότι στο τραπέζι θα είναι πάνω από 10 άτοµα, όταν το ποσοστό αυτό ήταν πάνω από 55% πριν από την περίοδο της πανδηµίας. Επίσης, µόλις 33% προγραµµατίζει να σουβλίσει αρνί στο σπίτι - όταν το ποσοστό του 2019 ήταν στο 67%. Μάλιστα, µόλις το 9% του δείγµατος (από 12% πέρυσι) σκοπεύει να γευµατίσει σε εστιατόριο την Κυριακή του Πάσχα.

Διαβάστε ακόμα: Το κρας-τεστ του ΟΚΑΑ για την ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά: "Φέρνει καρπούς" η μάχη κατά της ακρίβειας - Η σύγκριση Αθήνας-Βαρκελώνης

Έξοδος του Πάσχα και μετακινήσεις

Παράλληλα και ενώ µετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη µεγάλη έξοδο του Πάσχα, όποιο µέσο µεταφοράς και αν επιλέξουν οι εκδροµείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τόσο οι τιµές στα καύσιµα όσο και στα εισιτήρια ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκά έχουν αυξηθεί ραγδαία. Πιο συγκεκριµένα, για όσους επιλέξουν το αυτοκίνητό τους για να ταξιδέψουν, η τιµή της αµόλυβδης και οι αυξήσεις στις τιµές των διοδίων έχουν ανεβάσει κατά πολύ το κόστος του ταξιδιού. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το Πάσχα η µέση τιµή της αµόλυβδης στη χώρα να φτάσει ακόµα και τα 2,1 ευρώ ανά λίτρο. Μάλιστα, για ένα ταξίδι έως τη Θεσσαλονίκη µε επιστροφή µια τετραµελής οικογένεια θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 215 ευρώ για καύσιµα και διόδια, αν έχει ένα αυτοκίνητο µεσαίας κατανάλωσης, ενώ για ένα ταξίδι µέχρι τα Ιωάννινα το κόστος θα πλησιάσει τα 205 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»