Γεµάτο µε νέους κωδικούς που αφορούν το νεοεισαχθέν αντικειµενικό σύστηµα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών και µε πολλά κρίσιµα πεδία για απαλλαγές και µειώσεις φόρων είναι το βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης που θα υποβάλουν φέτος 9.000.000 φυσικά πρόσωπα, µε την ΑΑ∆Ε να ανοίγει σήµερα την ηλεκτρονική πύλη µέχρι το τέλος Ιουλίου.

1 εκατ. µισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση

Πρώτη φορά φέτος, 1.000.000 µισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση, καθώς η διαδικασία θα γίνει αυτόµατα από το σύστηµα, ενώ για περίπου 730.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους το ποσό µε το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα θα είναι «ραµµένο και έτοιµο» από την ΑΑ∆Ε. Πάντως, όσοι θεωρούν ότι το εισόδηµα που έχει υπολογίσει η εφορία είναι υψηλότερο από το πραγµατικό µπορούν να το αµφισβητήσουν υποβάλλοντας αίτηµα για έλεγχο ή για αντικειµενικούς λόγους στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε το πρώτο δεκαπενθήµερο του Μαΐου. Ωστόσο, θα πρέπει να συµπληρώσουν τους κωδικούς 443-444 στο Ε1. Όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποπληρωµή του φόρου εισοδήµατος θα γίνει σε οκτώ ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε την πρώτη να καταβάλλεται 31 Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί εφάπαξ χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν στο έντυπο Ε1

Τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελµατίες:

1. Κωδικοί 045-046: Αφορούν όσους εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδηµα ή δικαιούνται αναλογική µείωση του τεκµαρτού εισοδήµατος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισµένο χρονικό διάστηµα βάσει νοµοθετικής ή κανονιστικής ρύθµισης (π.χ. σχολικά κυλικεία).

Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούµενος µπορεί να επιλέξει:

  • Εξαίρεση για ασφαλιστικούς διαµεσολαβητές.
  • Εξαίρεση για καφενεία σε οικισµούς κάτω των 500 κατοίκων.
  • Άσκηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας για περιορισµένο χρονικό διάστηµα.

2. Κωδικοί 047-048: Αφορούν όσους δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα. Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούµενος µπορεί να επιλέξει µία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

• Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν (ορφανό) τέκνο;
• Είστε γονέας µονογονεϊκής οικογένειας µε ανήλικα τέκνα;
• Είστε εκµεταλλευτής ταξί µε ποσοστό ιδιοκτησίας µικρότερο ή ίσο του 25%;
• Έχετε επαγγελµατική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισµό µε πληθυσµό µικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά µε πληθυσµό µικρότερο των 3.100 κατοίκων;

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑ∆Ε για την απαλλαγή ή τη µείωση κατά 50% του τεκµηρίου οι φορολογούµενοι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούµενα δικαιολογητικά.

3. Κωδικοί 405-406: Στους κωδικούς αυτούς οι επαγγελµατίες θα δουν προσυµπληρωµένο το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα. Κλικάροντας πάνω στον κωδικό θα αναδύεται πίνακας στον οποίο θα εµφανίζονται οι υπολογισµοί της Φορολογικής ∆ιοίκησης ως προς τον προσδιορισµό του ελάχιστου καθαρού εισοδήµατος.

4. Κωδικοί 443-444: Θα πρέπει να συµπληρωθούν από όσους αµφισβητούν το τεκµαρτό εισόδηµα και θα ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής τους για εισόδηµα µικρότερο. Ο φορολογούµενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσµίας 60 ηµερών από τη λήξη της προθεσµίας για την υποβολή της δήλωσης να συµπληρώσει ερωτηµατολόγιο στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε και να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και του/της συζύγου και των προστατευόµενων τέκνων.

5. Κωδικοί 445-446: Προσυµπληρώνεται από τη Φορολογική ∆ιοίκηση το απαλλασσόµενο από τον φόρο εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισµού ελάχιστου καθαρού εισοδήµατος (π.χ. φορολογούµενοι που έχουν µεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αµείβονται µε µπλοκάκι).

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»