Με ταχείς ρυθµούς διευρύνει το επιχειρηµατικό αποτύπωµά του στην Ελλάδα ο Όµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενισχύοντας την ηγετική θέση του στις παραχωρήσεις, στις εµβληµατικές υποδοµές, στις κατασκευές, στη διαχείριση απορριµµάτων, στα µεγάλα έργα Σ∆ΙΤ και φυσικά την ενέργεια, στην οποία κυριαρχεί µε πάνω από 1.224 MW εγκατεστηµένης ισχύος.

Πιο ψηλά ο πήχης 

Το γιγαντιαίο πρόγραµµα ανάπτυξης που υλοποιεί, κινητοποιώντας δισεκατοµµύρια ευρώ εξασφαλισµένων επενδυτικών κεφαλαίων, επιτρέπει στην εταιρεία που δηµιούργησε ο Γιώργος Περιστέρης να µην επαναπαύεται στις δάφνες του ισχυρότερου «παίκτη» σε όσους κλάδους δραστηριοποιείται, αλλά να θέτει τον πήχη όλο και πιο ψηλά, φτάνοντας να συγκαταλέγεται στις µεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Τα ισχυρά αποτελέσµατα του 2023, που από πλευράς εσόδων έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, αποδίδοντας προσαρµοσµένα λειτουργικά κέρδη 585.500.000 ευρώ, κέρδη προ φόρων 268.500.000 ευρώ (+10%) και καθαρά κέρδη αποδιδόµενα στους µετόχους ύψους 147.800.000 ευρώ, αποτελούν µια φωτογραφία του παρόντος, η οποία µέσα στα επόµενα χρόνια θα βελτιώνεται θεαµατικά, οδηγώντας σε διπλασιασµό των µεγεθών του οµίλου µε ορίζοντα πενταετίας. Η ισχυρή οικονοµική θέση του οµίλου αντικατοπτρίζεται στο προσαρµοσµένο καθαρό χρέος των 409.000.000 ευρώ (εταιρείας) που σε επίπεδο οµίλου (περιλαµβανοµένων µεταξύ άλλων και των project finance facilities) διαµορφώνεται σε 1,606 δισ. ευρώ.

Για το 2023 ο όµιλος σηµείωσε καθαρές λειτουργικές ταµειακές ροές 235.000.000 ευρώ, υλοποίησε επενδύσεις 184.200.000 ευρώ µε αιχµή τις ΑΠΕ, ενώ διατήρησε υψηλά χρηµατικά διαθέσιµα 1,31 δισ. ευρώ.

∆εδοµένων των ισχυρών αποτελεσµάτων, η διοίκηση θα προτείνει στη γενική συνέλευση την επιστροφή κεφαλαίου προς τους µετόχους ύψους 0,25 ευρώ ανά µετοχή ή συνολικά 25.855.822 ευρώ, ποσό αυξηµένο κατά 25% σε σχέση µε πέρυσι.

Σηµαντικές συµβάσεις παραχώρησης

Μόνο µέσα στο 2023 και στους πρώτους µήνες του 2024 ο Όµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κέρδισε σε δηµόσιους διεθνείς διαγωνισµούς νέες σηµαντικές συµβάσεις παραχώρησης, όπως αυτή της Εγνατίας Οδού, της Αττικής Οδού και του τµήµατος Ηράκλειο - Χανιά του ΒΟΑΚ, που οδήγησαν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων ως αποτέλεσµα της ικανότητας του οµίλου να αναλαµβάνει και να εκτελεί τα µεγαλύτερα έργα υποδοµών στη χώρα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο τέλος του 2023 ανήλθε στα 5,3 δισ. ευρώ στον κατασκευαστικό τοµέα, συµπεριλαµβανοµένων των προς υπογραφή συµβάσεων και των έργων που αφορούν ίδιες επενδύσεις.

Οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδροµους (Νέα και Κεντρική Οδός) κατά το 2023 αυξήθηκαν σε σχέση µε την περασµένη χρονιά. Επίσης, έχουν πλέον τεθεί σε λειτουργία και οι τρεις µονάδες διαχείρισης απορριµµάτων του έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ συνεχίστηκε η ανάπτυξη νέων έργων όπως το Νέο ∆ιεθνές Αεροδρόµιο στο Καστέλι, όπου η πρόοδος των εργασιών ξεπερνάει πλέον το 30% και αναµένεται να φτάσει το 50% µέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, ο όµιλος συνεχίζει την προετοιµασία και τη συµµετοχή του σε νέους διαγωνισµούς και έργα, το ύψος των οποίων αναµένεται ότι θα ξεπεράσει τα 52 δισ. ευρώ τα επόµενα χρόνια.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο ηγετικός ρόλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ αναδεικνύεται από το γεγονός ότι στο τέλος του 2023 είχε αυξήσει την εγκατεστηµένη ισχύ σε επίπεδα άνω των 1.224 MW από 906 MW το 2022. Το κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραµµα που υλοποιεί η εταιρεία σε νέα έργα ΑΠΕ θα αυξήσει το σύνολο της εγκατεστηµένης ισχύος σε 6 GW στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Αυτή την περίοδο προχωρά µε εντατικό ρυθµό η κατασκευή του έργου αντλησιοταµίευσης στην Αµφιλοχία (680 MW).

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»