Για τρίτη ημέρα υποχώρησαν οι τιμές του Bitcoin, σημειώνοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του τον Απρίλιο από τα τέλη του 2022, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε απόσυρση χρημάτων από τα κρυπτονομίσματα ενόψει της απόφασης για τα επιτόκια που θα λάβει αργότερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η αξία του πιο εμπορεύσιμου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, του Bitcoin, υποχώρησε κατά σχεδόν 16% τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν κέρδη από ένα καυτό ράλι που οδήγησε την τιμή σε υψηλά ρεκόρ πάνω από τα 70.000 δολάρια.

Το Bitcoin υποχώρησε κατά 4,7% στα 57.055 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι απώλειες στο ether ήταν πιο μετριοπαθείς, με πτώση 3,6% στα 2.857 δολάρια, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο.

Η τιμή του bitcoin έφτασε τώρα 22% κάτω από το ρεκόρ του Μαρτίου στα 73.803 δολάρια, τοποθετώντας το τεχνικά σε bear market. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει αυξηθεί κατά 35% μέχρι στιγμής φέτος και να είναι διπλάσια από εκεί που βρισκόταν πέρυσι τέτοια εποχή, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα δισεκατομμύρια δολάρια που εισέρευσαν σε νεοσύστατα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια από τον Ιανουάριο.

«Η πρόσφατη πτωτική τάση μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη ανάληψη κερδών από επενδυτές που εισήλθαν στην αγορά κατά τη διάρκεια των πτωτικών τάσεων του 2022 και του 2023, καθώς και από επενδυτές ETF που είδαν σημαντική αύξηση των τιμών των μετοχών τους μετά την είσοδό τους στην αγορά τις πρώτες εβδομάδες του 2024», δήλωσε ο αναλυτής της Fineqia Matteo Greco.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η Fed δεν αναμένεται να προβεί σε αλλαγές στα επιτόκια αργότερα, αλλά μεταξύ των επενδυτών εδραιώνεται η άποψη ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να μην μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος, επιφέροντας πλήγμα σε περιουσιακά στοιχεία ευαίσθητα στα επιτόκια, όπως τα κρυπτονομίσματα, οι μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών ή ακόμη και τα εμπορεύματα.

Εκροές εκατουμμυριών δολαριών για τα αμερικανικά spot bitcoin ETF 

Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί αναλόγως. Τα 10 μεγαλύτερα αμερικανικά spot bitcoin ETF αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από την ίδρυσή τους τον Ιανουάριο.

Οι εκροές ανέρχονται σε 496 εκατομμύρια δολάρια αυτή την εβδομάδα, κυρίως καθώς οι ροές στο iShares Bitcoin Trust της BlackRock, το μεγαλύτερο από πλευράς συμμετοχών, έχουν επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Το λεγόμενο «halving event» του Bitcoin τον περασμένο μήνα δεν έκανε πολλά για να στηρίξει την τιμή. Από τις 20 Απριλίου, όταν έλαβε χώρα το halving, το bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου 15%. Πολλοί επενδυτές αγόρασαν στην αγορά ενόψει του γεγονότος, το οποίο αφορά μια αλλαγή στην υποκείμενη τεχνολογία του κρυπτονομίσματος που συνέβη και έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο δημιουργούνται νέα bitcoin.