Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που περίμεναν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα διατηρήσει το πόδι στο φρένο, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει «επίμονος» και η αγορά εργασίας «ανθεκτική». Είναι η έκτη διαδοχική φορά που η Fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια.

Το εύρος δανεισμού στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλό 23 ετών (5,25%-5,50%) -από τον Ιούλιο του 2023 όταν η Fed αύξησε για τελευταία φορά το βασικό της επιτόκιο στα τρέχοντα επίπεδα. Στην ανακοίνωσή της η Fed κάνει λόγο για «έλλειψη περαιτέρω προόδου» όσον αφορά την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) δεν αναμένει ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσει τα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς το 2%» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία χρησιμοποιεί ανάλογη «γλώσσα» με αυτήν στις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου. Και προστίθεται: «Τους τελευταίους μήνες δεν έχει υπάρξει περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό».

Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει το νέο «φρένο» της Fed, ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη στο τι θα πει ο Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί. Το σενάριο για την πρώτη μείωση εντός του καλοκαιριού έχει απομακρυνθεί σημαντικά, με τη συζήτηση να μεταφέρεται για φθινόπωρο και πιθανότερο μήνα τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αρκετοί traders ποντάρουν πλέον στο τελευταίο τρίμηνο του έτους για να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία στη νομισματική πολιτική της Fed, ενώ δεν λείπουν και οι «Κασσάνδρες» που κάνουν λόγο για μείωση επιτοκίων από του… χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα με την αμερικανική οικονομία, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια έχουν αλλάξει άρδην τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου, όταν το βασικό σενάριο ήταν τρεις μειώσεις εντός του 2024.