Δίπλα στις γνωστές επιλογές του γιατρού ή του δικηγόρου υπάρχει µια σειρά επαγγελµάτων που αποκαλούµε «επαγγέλµατα του µέλλοντος», όπως οι ειδικοί Τεχνητής Νοηµοσύνης, οι νευροεπιστήµονες ή οι µηχανικοί ροµποτικής.

«Είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε την αγορά εργασίας, όπως και τις τάσεις που υπάρχουν σε αυτήν, καθώς και τις δεξιότητες που απαιτούνται για κάθε εργασία. Αυτόµατα µας δίνεται η δυνατότητα να γίνονται επιλογές που οι προοπτικές είναι πολύ θετικές», λέει στα «Π» ο δρ Χρήστος Ταουσάνης, Career Foresight Expert και ιδρυτής της EmployEdu Σύµβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδροµίας, που µαζί µε τη σύµβουλο σταδιοδροµίας Ζωγραφιά Βακάλογλου πραγµατοποίησαν τη σχετική έρευνα, την οποία και παρουσιάζουµε.

  1. Ειδικοί - χειριστές Τεχνητής Nοηµοσύνης. Ο ειδικός Τ.Ν. είναι ένας επαγγελµατίας που ειδικεύεται στη δηµιουργία, ανάπτυξη και εφαρµογή συστηµάτων και τεχνολογιών Τ.Ν., συνδυάζοντας γνώσεις από κλάδους όπως η επιστήµη των υπολογιστών, η επιστήµη των δεδοµένων, η νευρολογία, η γνωσιακή επιστήµη κ.ά.
  2. Γεροντολόγοι. Η γεροντολογία είναι ένας διεπιστηµονικός κλάδος, µε προοπτικές σταδιοδροµίας σε οργανισµούς και υπηρεσίες Υγείας και µακροχρόνιας φροντίδας. Το στέλεχος που θα εξειδικευθεί στο πεδίο αυτό µπορεί να ξεκινήσει ως κοινωνικός λειτουργός, ως νοσηλευτής, ως διατροφολόγος.
  3. Αναλυτές µεγάλων δεδοµένων. Οι αναλυτές δεδοµένων πλέον έχουν πολύ σηµαντικό συµβουλευτικό ρόλο σε εταιρείες τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών, σε οργανισµούς που σχετίζονται µε τη λήψη εµπορικών και στρατηγικών αποφάσεων κ.λπ.
  4. Μηχανικοί ΑΠΕ. Προβλέπεται ότι η παγκόσµια δυναµικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές από 3.609 γιγαβάτ το 2022 θα εκτιναχθεί στα 5.640 γιγαβάτ την επόµενη πενταετία, έως το 2027. Γεωθερµία, ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, βιοµάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια κ.ο.κ. αποτελούν ορισµένες από αυτές, µε µεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και απασχόλησης στελεχών.
  5. Υπεύθυνοι συµµόρφωσης. Οι υπεύθυνοι συµµόρφωσης είναι τα αρµόδια στελέχη για τη διασφάλιση της συµµόρφωσης όλων των εταιρικών διαδικασιών και διεργασιών µε τον νόµο. Παράλληλα, ο υπεύθυνος συµµόρφωσης είναι επίσης αρµόδιος για τη διασφάλιση της συµµόρφωσης των εταιρικών λειτουργιών µε τα εσωτερικά πρότυπα.
  6. Ειδικοί επαυξηµένης και εικονικής πραγµατικότητας. Ένας προγραµµατιστής επαυξηµένης και εικονικής πραγµατικότητας (AR-VR) είναι ένας εξειδικευµένος επαγγελµατίας, που κατανοεί τις βασικές αρχές της ανάπτυξης εικονικής πραγµατικότητας και µπορεί να αναπτύξει ελκυστικές εµπειρίες στον κόσµο της επαυξηµένης / εικονικής πραγµατικότητας.
  7. Οικονοµικοτεχνολόγοι. Τα στελέχη χρηµατοοικονοµικής τεχνολογίας ή οικονοµικοτεχνολόγοι πρακτικά αποτελούν τη µετεξέλιξη των προγενέστερων οικονοµικών και τραπεζικών στελεχών στους συναφείς κλάδους.
  8. Γενετικοί σύµβουλοι. Η γενετική συµβουλευτική είναι η διαδικασία κατά την οποία άτοµα που έχουν ένα γενετικό νόσηµα ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν συζητούν µε έναν γενετιστή και ενηµερώνονται σχετικά µε την κατάστασή τους.
  9. Μηχανικοί ροµποτικής. Το επάγγελµα αυτό αφορά την επιστήµη των µηχανικών για τον σχεδιασµό και την κατασκευή ροµπότ. Απαιτεί έναν διεπιστηµονικό συνδυασµό γνώσεων, από τον προγραµµατισµό, την Τεχνητή Νοηµοσύνη, τη µηχανική/βαθιά µάθηση, τη φυσική έως την ηλεκτρονική για τη δηµιουργία-εποπτεία και λειτουργία ενός τέτοιου συστήµατος.
  10. Σύµβουλοι εκπαίδευσης και επιµόρφωσης. Μέσα από έναν απέραντο κατάλογο µορφωτικών επιλογών, συνδυαστικά µε την ανάγκη για upskilling και reskilling, µια ειδικότητα που θα έρθει συµπληρωµατικά στον ρόλο του επαγγελµατικού συµβούλου θα είναι αυτή του συµβούλου επιµόρφωσης, τόσο σε ατοµικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.
  11. Υπολογιστικοί γλωσσολόγοι. Η Υπολογιστική Γλωσσολογία είναι ένα σχετικά νέο γνωστικό πεδίο, το οποίο σχετίζεται µε την υπολογιστική επεξεργασία της φυσικής γλώσσας για την αντιµετώπιση θεµάτων όπως η αναγνώριση λόγου, η κατανόηση και παραγωγή φυσικής γλώσσας, η σύνθεση λόγου, η εύρεση της πληροφορίας, η αυτόµατη µετάφραση κ.ά.
  12. Blockchain specialists. Από την εκπαίδευση έως την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, το blockchain αφορά πολλά. ∆ιευκολύνει τροµερά τις συναλλαγές επιχειρηµατικού δικτύου, καταγράφοντας κάθε συναλλαγή δεδοµένων στο δίκτυο.
  13. Κρυπτογράφοι και αναλυτές κυβερνοασφάλειας. Οι κρυπτογράφοι µαζί µε τους ειδικούς αναλυτές που αξιολογούν τα συστήµατα και διασφαλίζουν την κυβερνοασφάλεια ήδη λογίζονται ως απαραίτητοι ειδικοί επιστήµονες σε πολλούς κλάδους και όχι µόνο στον τραπεζικό, όπως ορισµένοι πιστεύουν.
  14. Νευροεπιστήµονες. Οι νευροεπιστήµονες θα κληθούν να στελεχώσουν πολλούς και διάφορους χώρους, που µπορεί να ξεκινούν από το marketing και να φτάνουν µέχρι την Υγεία, ανάλογα µε την εξειδίκευσή τους.
  15. Βιοµέτρες. Σκοπός της βιοµετρίας είναι η γνώση και η δυνατότητα χρησιµοποίησης µεθόδων για τη συλλογή και επεξεργασία διαφόρων βιολογικών µετρήσεων.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»