Σε ψηφιακή τσιμπίδα φιλοδοξεί να βάλει η Ελλάδα το λαθρεμπόριο, θέτοντας υπό online παρακολούθηση τα φορτηγά και κοντέινερ, που εισέρχονται στη χώρα, διακινώντας εμπορεύματα. Το πολυαναμενόμενο έργο -ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης- με προϋπολογισμό της τάξης των 109 εκατ. ευρώ, προκήρυξε χθες η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η προκήρυξη αφορά σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για το έργο: «Σύστημα Παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» της Δράσης 16291 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός φορολογικών και τελωνειακών αρχών», με προθεσμία υποβολής προσφορών την 1η Ιουλίου.

Το έργο, το οποίο αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εγχώρια αγορά πληροφορικής, θα δώσει την ευκαιρία στην ΑΑΔΕ να επιστρατεύσει νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Η δράση θα αποδώσει στην ΑΑΔΕ ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιοποίησης της διακίνησης των εμπορευμάτων που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα τελωνεία (χερσαία και θαλάσσια), αποκτώντας ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και καταπολεμώντας το λαθρεμπόριο, ειδικά των καυσίμων.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία, για την Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και κοντέινερ κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και τελωνεία λιμένων, καθώς και η ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας.

Εμβληματικό έργο
Η εκτιμώμενη αξία του έργου είναι 80 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του δικαιώματος προαίρεσης των υπηρεσιών συντήρησης ξεπερνά τα 28,8 εκατ. ευρώ, Με το έργο, η διάρκεια του οποίου είναι 20-22 μήνες, η ΑΑΔΕ επιδιώκει την πρόληψη και καταστολή του λαθρεμπορίου -ειδικά στους τομείς του προϊόντων που επιβαρύνονται με Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), όπως πετρελαιοειδή, καπνικά και αλκοολούχα, και φόρους κατανάλωσης (καφές, ηλεκτρονικό τσιγάρο).

Μεταξύ άλλων, το έργο προβλέπει την εγκατάσταση κυκλωμάτων δορυφορικής παρακολούθησης (GPS Trackers) στα φορτηγά και τα κοντέινερ που εισέρχονται στη χώρα, ώστε να παρακολουθείται μέσω δορυφόρου όλη η διαδρομή τους και άρα όλη η πορεία της διακίνησης των εμπορευμάτων που μπαίνουν στην Ελλάδα.

Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση 10.740 συσκευών δορυφορικής παρακολούθησης (GPS Trackers) σε φορτηγά και κοντέινερ, που κινούνται επί ελληνικού εδάφους. Πρακτικά, κάθε όχημα που θα επιλέγεται από την τελωνειακή υπηρεσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα του φορτίου ή το τελωνειακό ή μη παραστατικό του, θα εφοδιάζεται με GPS Trackers.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ, ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων. Πέραν του ελέγχου ολοκλήρωσης του δρομολογίου θα ελέγχεται και η πορεία του οχήματος για τυχόν εκτροπή του από τη φυσιολογική διαδρομή, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα -μέσω διαλειτουργικότητας- να δίνεται εικόνα και από τις διελεύσεις μέσω των σταθμών διοδίων.

Ψηφιακά εργαλεία στα τελωνεία για το λαθρεμπόριο
Ταυτόχρονα, οι τελωνειακές Αρχές θα προμηθευτούν με δεκάδες συστήματα αυτόματης ζύγισης βαρέων οχημάτων σε επιλεγμένα σημεία, όπως στις εισόδους της χώρας και στους σταθμούς διοδίων, όπου θα μπορεί να ζυγίζεται αυτόματα το όχημα στη δεξιά λωρίδα διοδίων με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος.

Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα εφοδιαστούν με οχήματα με ακτίνες X-Ray, κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων, κάμερες παρακολούθησης αλλά και το κατάλληλο λογισμικό για όλα τα απαραίτητα συστήματα, ενώ η Αρχή θα αποκτήσει και 17 Κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων εξοπλισμένες με κάμερες ALPR (Automatic License Plate Recognition), ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό, οι οποίες θα τοποθετούνται σε διάφορα σημεία επί του οδικού δικτύου.

Με την εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος αναμένεται να αυξηθεί η επιχειρησιακή δυνατότητα επιτήρησης των εμπορευματικών ροών στο σύνολο της επικράτειας, με έμφαση στις επικίνδυνες για την εκδήλωση παραβατικότητας ζώνες, όπως τα τελωνεία.