Με επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας που διαθέτει στη Λάρισα και επενδύσεις ενίσχυσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της, η Ελληνική Βιομηχανία Κονσερβοποιίας ΕΛΒΑΚ αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της και αναβαθμίζει τους στόχους της για εδραίωση στη διεθνή αγορά με είσοδο σε νέες χώρες, ανάπτυξη νέων προϊόντων, αύξηση τζίρου και βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους.

Η ΕΛΒΑΚ διαθέτει παρουσία στην αγορά από το 1972, είναι μέλος του γερμανικού ομίλου I.Schroeder KG με έδρα στο Αμβούργο και επενδύει συστηματικά στο εργοστάσιό της τα τελευταία χρόνια. Μόνο πέρυσι (στην οικονομική χρήση Ιούλιος 2022-Ιούνιος 2023) επένδυσε 1,8 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και βελτιστοποίηση παραγωγικών εγκαταστάσεων. Είχε εγκαινιάσει νωρίτερα επενδυτικό πλάνο 5 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε σε δράση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προ ημερών γνωστοποιήθηκε τροποποίηση της απόφασης του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την οποία εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 επένδυσης της εταιρείας με το κίνητρο της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Πρόκειται για επένδυση που αφορά ενίσχυση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής κομπόστας φρούτων της ΕΛΒΑΚ στη Λάρισα, στα 33,14 εκατ. κιλά, από 25,78 εκατ. κιλά τελικού προϊόντος μεταποιημένων φρούτων. Η επένδυση που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό, ήταν ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση 882.984,60 ευρώ κυρίως για χρηματοδοτική μίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού για δραστηριότητες όπως π.χ. αφαίρεση κουκουτσιών από φρούτα, ανίχνευση ξένων σωμάτων σε τρόφιμα κ.α.. Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε σε ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, αξιοποιώντας φυσικό αέριο αντί για μαζούτ και συνάπτοντας πρόσφατα συνεργασία με την Schneider Electric για την υιοθέτηση προηγμένων λύσεων που ενισχύουν την απόδοση των βιομηχανικών εγκαταστάσεών της.


Οι οικονομικές επιδόσεις
Οι επενδύσεις του γερμανικού ομίλου αποδίδουν, καθώς η ελληνική θυγατρική αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της τον τελευταίο χρόνο σε 230 εργαζόμενους από 190 και στην οικονομική χρήση Ιούλιος 2022-Ιούνιος 2023 πρόσθεσε 7,8 εκατ. ευρώ στον τζίρο της, ξεπερνώντας τα 45,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ αύξησε σημαντικά και τα κέρδη της. Ειδικότερα, εμφάνισε κέρδη προ φόρων και τόκων 6,5 εκατ. ευρώ, από 1,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με κέρδη μετά από φόρους 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο δανεισμός της ανέρχεται σε 19,6 εκατ. ευρώ έναντι 18,3 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στις 30.6.2023 ήταν 24 εκατ. ευρώ, από 23,4 εκατ. ευρώ στις 30.6.2022.

Σημειώνεται ότι η παραγωγική μονάδα της ΕΛΒΑΚ βρίσκεται εγκατεστημένη σε μία περιοχή όπου παράγεται μέρος των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο στην παραγωγική δραστηριότητα. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερους από 2.500 παραγωγούς και παράγει και προμηθεύει περισσότερους από 40.000 τόνους φρούτων ετησίως σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι κομπόστες, τα φρουτοσκευάσματα, οι χυμοί και οι ελιές αποτελούν τις κυριότερες δραστηριότητες της ΕΛΒΑΚ και διοχετεύονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε αγορές του εξωτερικού και ειδικά στη Γερμανία, που είναι η χώρα έδρας της μητρικής εταιρείας. Οι μαρμελάδες αποτελούν αντικείμενο ως επί το πλείστον εγχώριας κατανάλωσης και κατέχουν μικρή θέση στο σύνολο των πωλήσεων.


Οι προσδοκίες
Η διοίκηση της ΕΛΒΑΚ, με επικεφαλής τον Joerg Martin Podewsky, πρόεδρο του ΔΣ, παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και προσαρμόζει τις κινήσεις της. Για την τρέχουσα χρήση που κλείνει σε λίγες εβδομάδες, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση τζίρου και βελτίωση κερδοφορίας, ως αποτέλεσμα και των υψηλότερων τιμών πώλησης καθώς και της περαιτέρω μείωσης του κόστους. Η εταιρεία, όπως αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΒΑΚ, έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της ενόψει της δυναμικής που αποκτά ο κλάδος της κονσερβοποιίας. Επιπλέον, πεποίθηση της διοίκησης είναι ότι η εταιρεία θα επωφεληθεί αφενός από τη μείωση της παραγωγής ροδάκινου στην Αμερική, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ροδάκινου, αλλά και από το μειωμένο κόστος παραγωγής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια που καθιστά τις τιμές πώλησης στο εξωτερικό ανταγωνιστικές.

Σημειώνεται τέλος ότι η εταιρεία έχει κάνει σημαντικά βήματα εισόδου σε νέες αγορές όπως π.χ. στη Γαλλία, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη κερδοφορία σε σχέση με άλλες αγορές, ενώ από στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας στα επόμενα έτη αναμένεται αύξηση των διατιθέμενων ποσοτήτων πώλησης ροδάκινου από τους παραγωγούς, με συνέπεια βελτίωση της ποιότητας του ροδάκινου και θετική επίδραση στην κερδοφορία της ΕΛΒΑΚ.