avatar

7 ημέρες
Ανδριάνα Ζαρακέλη

Πώς θα εξαφανίσουν τα "κόκκινα" δάνεια - Η δυνατότητα των οφειλετών για νέα χρηµατοδότηση

Οι στόχοι μέσω της pillarstone

Εκτεταµένη άδεια διαχείρισης για την Pillarstone του Άνθιµου Θωµόπουλου

kokkina-daneia
Και στην αναχρηµατοδότηση δανείων υπό εξυγίανση αναµένεται να ανοίξει η αγορά των servicers, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», µία εκ των εταιρειών που έλαβε πλήρη άδεια διαχείρισης απαιτήσεων θα προχωρήσει και στην υποβολή αιτήµατος για αναχρηµατοδότηση.

Πρόκειται για την Pillarstone, µητρική της KKR, η οποία ήταν η πρώτη που είχε µπει στην αγορά των ελληνικών «κόκκινων» δανείων, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να εξυγιάνει τις Φαµάρ, Νotos Com και Καλλιµάνης. Η Pillarstone αποχώρησε από την ενεργό δράση στην Ελλάδα το 2019 και η άδειά της εξαγοράστηκε αργότερα από τον Άνθιµο Θωµόπουλο, πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς και αναπληρωτή CEO της Εθνικής Τράπεζας. Ο τελευταίος, ως ιδρυτής της Hellenic Finance, είχε εξαγοράσει και την άδεια λειτουργίας της εταιρείας leasing της Probank.

Υπό εξυγίανση

Γνωρίζοντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων και ότι πολλές ρυθµίσεις που προτείνονται στους οφειλέτες, ακόµη και αν συνοδεύονται από γενναίο «κούρεµα» υπό τον όρο της εφάπαξ εξόφλησης του υπολοίπου της οφειλής, δεν τελεσφορούν επειδή αυτοί είναι αποκλεισµένοι από το τραπεζικό σύστηµα και δεν µπορούν να αναχρηµατοδοτήσουν το δάνειό τους, ο Άνθιµος Θωµόπουλος στοχεύει µέσω της Pillarstone να διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στην οριστική έξοδο των «κόκκινων» δανείων από την οικονοµία, παρέχοντας χρηµατοδότηση σε δάνεια υπό εξυγίανση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Pillarstone θα αιτηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος την εκτεταµένη άδεια λειτουργίας που προϋποθέτει µετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ και επιτρέπει, πέρα από τη διαχείριση,και την αναχρηµατοδότηση µη εξυπηρετούµενων δανείων.

Τα δεδοµένα για τη λειτουργία της Pillarstone και ως αναχρηµατοδότη αναµένεται να έχουν καταλήξει τον Σεπτέµβριο. Στόχος είναι εντός του φθινοπώρου η πλατφόρµα της Pillarstone να βγει στον «αέρα», µε νέο όνοµα (πιθανότατα Hellenic ReFinance) και δίνοντας τη δυνατότητα στους «κόκκινους» δανειολήπτες να αιτηθούν νέα χρηµατοδότηση. Προϋπόθεση είναι το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να συναινέσουν σε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου ούτως ώστε να εκτιµηθεί η δυνατότητα αποπληρωµής του νέου δανεισµού. Σηµειώνεται ότι τα οφέλη που θα προκύπτουν µε την αναχρηµατοδότηση του δανείου θα περιλαµβάνουν την εξασφάλιση πληρωµής χαµηλότερου επιτοκίου, χαµηλότερης µηνιαίας δόσης, καλύτερων και πιο ευέλικτων όρων αποπληρωµής, αλλαγές επιτοκίων από κυµαινόµενο σε σταθερό και αντίστροφα και µείωση της διάρκειας του δανείου.

Σε στεγαστικά

Σύµφωνα µε πληροφορίες, έµφαση θα δοθεί από την εταιρεία στις αναχρηµατοδοτήσεις στεγαστικών δανείων, δεδοµένου ότι στις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων του «Ηρακλή» περιλαµβάνονται περίπου 200.000 ακίνητα που αποτελούν εµπράγµατες εξασφαλίσεις στεγαστικών δανείων, ύψους 22 δισ. ευρώ. Εάν π.χ. τα funds δεχτούν «κούρεµα» 50% στην αξία των εν λόγω ενεχύρων, θα χρειαστεί αναχρηµατοδότηση για το υπόλοιπο, ύψους 11 δισ. ευρώ συνολικά. Υπολογισµός που δείχνει τη διάσταση που µπορεί να αποκτήσει προσεχώς η δυνατότητα της αναχρηµατοδότησης δανείων και για τη συµµετοχή άλλων παικτών.

Μέχρι στιγµής, πάντως, καµία από τις 18 εταιρείες διαχείρισης που έλαβαν νέα άδεια δεν έχει ζητήσει και άδεια αναχρηµατοδότησης από την ΤτΕ. Ειδικότερα, από τις 23 εταιρείες διαχείρισης που δραστηριοποιούνταν στην αγορά των «κόκκινων» δανείων αποχώρησαν 5 (Cerved, Hoist, Pepper, SFS και Resolute), οι οποίες θα τεθούν σε ειδική εκκαθάριση, ενώ από τις υπόλοιπες 18 που αδειοδοτήθηκαν, 8 πήραν τετράµηνη προθεσµία για να συµπληρώσουν τους φακέλους τους και να λειτουργούν χωρίς εκκρεµότητες µετά τις 31.12.2024. Οι 8 εταιρείες που κατά βάση έχουν να τακτοποιήσουν θέµατα εταιρικής διακυβέρνησης εντός τετραµήνου είναι οι: Veraltis Asset Management, doValue Greece, First Capital, Intrum Hellas, Copernicus Hellas, Eupraxis FSI, Silverton και Mountstreet Hellas.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»