Ηλεκτρική ενέργεια: Έως και 45% υψηλότερα οι τιµές, φέρνουν νέα εκτόξευση στους λογαριασµούς Αυγούστου

Ράλι στη χονδρική του ηλεκτρικού τον Ιούλιο

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σταθερά στις τρεις-τέσσερις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης µε τις υψηλότερες τιµές χονδρικής, ενώ ακόµη ακριβότερα κόστιζε το ρεύµα στην Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία

lefta_5556
Με σπασµένα φρένα µπαίνει η χονδρεµπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική ευθεία για τη διαµόρφωση των λιανικών τιµών που θα ισχύουν για τους λογαριασµούς του Αυγούστου. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σταθερά στις τρεις-τέσσερις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης µε τις υψηλότερες τιµές χονδρικής (στην προηµερήσια αγορά η τιµή έπιασε χθες τα 219,28 ευρώ ανά µεγαβατώρα, φτάνοντας ακόµη και τα 850 ευρώ!), ενώ ακόµη ακριβότερα κόστιζε το ρεύµα στην Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, όπου οι τιµές κυµαίνονταν στα 229,24-236,58 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή έχει σηµάνει συναγερµό και στη βιοµηχανία, µε τις πιο ενεργοβόρες του κλάδου (ΕΒΙΚΕΝ) να ζητούν ενισχύσεις, αφήνοντας αιχµές ότι «κάποιοι παραγωγοί εκµεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας».

Λιανική αγορά: Συγκράτηση αυξήσεων

Το ράλι στις τιµές της χονδρεµπορικής αγοράς έχει εκτοξεύσει τη µέση τιµή στα 142 ευρώ/ µεγαβατώρα ή 45% υψηλότερα µέσα στον Ιούλιο, µε αποτέλεσµα όλα τα βλέµµατα πλέον να είναι στραµµένα αφενός στη δυνατότητα των παρόχων να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στη λιανική µέσω της εκπτωτικής πολιτικής τους, αλλά και στη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, µέσω της οποίας η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τη λιανική τιµή της κιλοβατώρας. Αν η κατάσταση δεν µεταβληθεί δραµατικά µέσα στο επόµενο δεκαήµερο, οι ονοµαστικές τιµές λιανικής για τον Αύγουστο θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 20-22 λεπτά, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι, µέσω της επιδότησης, οι τιµές να συγκρατηθούν στην περιοχή των 15-16 λεπτών/κιλοβατώρα, όταν για τον τρέχοντα µήνα η φτηνότερη ∆ΕΗ έχει τιµολόγιο στα 13,5 λεπτά.

Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή γιατί -σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά-, ενώ η επιδότηση για όσους έχουν κυµαινόµενα πράσινα ή κίτρινα τιµολόγια θα είναι οριζόντια, εντούτοις θα δίνεται µόνο στις πρώτες 500 κιλοβατώρες, ενώ από το σηµείο αυτό και πάνω το κόστος θα πολλαπλασιάζεται.

Εξαγωγές - Συζήτηση 

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τις υψηλές τιµές στην ισχυρή ζήτηση λόγω καύσωνα, καθώς και στις εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ρουµανία, που κατά τις βραδινές ώρες απορροφούν σηµαντικές ποσότητες. Χθες, λόγω της άπνοιας, που δεν βοήθησε την αιολική παραγωγή, πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό µείγµα είχε το φυσικό αέριο (43,20%) και ακολούθησαν οι ΑΠΕ (23,85%), οι εισαγωγές (10,98%), ο λιγνίτης (9%) και τα υδροηλεκτρικά (6,18%).



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»