Σε ψηφιακά μονοπάτια με στόχο την επίτευξη fast truck διαδικασιών, τη μείωση του κόστους και τη σύντμηση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτήσεων κτηματογράφησης προβλέπει νέο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσής της το 2025, ενώ εισάγονται και ειδικές ψηφιακές διαδικασίες για τη διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων.


Το νέο σχέδιο νόμου, που στόχος είναι να έχει ψηφιστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, φιλοδοξεί να δώσει τέλος στη γραφειοκρατία, στα τεράστια διοικητικά κόστη, στις μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και στις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, στις οποίες συχνά οδηγούνταν οι πολίτες, για να λύσουν διαφορές τους με το Κτηματολόγιο.


Με τις νέες διατάξεις το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών. Σύμμαχος του Δημοσίου σε αυτό τον στόχο θα είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέες ψηφιακές εφαρμογές για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

«Με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μειώνουμε σε μόλις 0,30 ευρώ από 15 ευρώ σήμερα το κόστος του νομικού ελέγχου ανά συμβόλαιο» είχε εξηγήσει προ ημερών στο powergame.gr ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι, εάν σήμερα για τον έλεγχο ενός συμβολαίου ο απαιτούμενος χρόνος είναι 20 λεπτά, αυτός θα μειωθεί σε μόλις δέκα λεπτά.


Ψηφιακή βοήθεια
Πρακτικά, με το σχέδιο νόμου το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος φορέας του Δημοσίου, που θα ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη για διοικητικές αποφάσεις. Με την ενεργοποίηση του ΑΙ θα μειωθεί στο μισό ο χρόνος διεκπεραίωσης της διαδικασίας ελέγχου των συμβολαίων κτηματογράφησης, μια χρονοβόρα διαδικασία, με την οποία επιφορτίζονται σήμερα οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών και η οποία ενίοτε εμπεριείχε λάθη που κατέληγαν σε αμφισβητήσεις, οι οποίες λύνονταν στις δικαστικές αίθουσες.

O ψηφιακός βοηθός θα διαβάζει σε φυσική γλώσσα το αντίγραφο ενός συμβολαίου, θα αντιλαμβάνεται τι πράξη είναι αυτή που διαβάζει και θα εφαρμόζει τους αντίστοιχους κανόνες. Το ΑΙ εντοπίζει αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον νομικό έλεγχο ενός συμβολαίου, όπως οι ενημερότητες, η δήλωση ΕΝΦΙΑ. Αφού ολοκληρώσει τον έλεγχο, θα δημιουργεί μια έτοιμη εισήγηση προς τον προϊστάμενο, στην οποία θα αναφέρει αν το συμβόλαιο είναι σύννομο, ενώ ο προϊστάμενος θα καλείται να κάνει review και να δώσει το πράσινο φως.


Με το πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού του Κτηματολογίου να έχει γίνει ήδη με τη σταδιακή ψηφιοποίηση των εγγράφων στα υποθηκοφυλακεία και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, η χρήση του ΑΙ θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών κτηματογράφησης και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες.

Μεταξύ άλλων, με το νέο νομοσχέδιο, το Κτηματολόγιο θα είναι το 2025 ο μοναδικός φορέας, που θα διαχειρίζεται συναλλαγές ακινήτων με ενιαίους κανόνες και ψηφιακά εργαλεία για όλους, με τα Υποθηκοφυλακεία να κλείνουν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους και την τελική προθεσμία για δηλώσεις να εκπνέει οριστικά στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Διαφορές για τα δασικά
Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να δώσει λύση και σε υποθέσεις που εκκρεμούσαν επί χρόνια και αφορούν χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν διαφορές είτε με χαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων μικρού τμήματος των κτημάτων τους, είτε με λάθη παλιών μελετών Κτηματογράφησης προωθώντας εύκολες και γρήγορες διορθώσεις.

Περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιστρέφει στους κατόχους τους οικόπεδα που είχαν χαρακτηριστεί δασικά και μετά από προσφυγές και διαιτησία ενώ είχαν αποχαρακτηριστεί ο πρώην ιδιοκτήτης τους δεν μπορούσε να τα διεκδικήσει, καθώς με το νέο σχέδιο νόμου άρεται αυτό το εμπόδιο.

Μεταβιβάσεις ακινήτων
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνει και διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημαντική θεωρείται η ρύθμιση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών στο παλιό συμβόλαιο. Σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το αδιέξοδο, το οποίο φιλοδοξεί να λύσει το νομοσχέδιο.

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο υπόσχεται εύκολες και γρήγορες διορθώσεις στα λάθη παλιών μελετών Κτηματογράφησης, με την κατάργηση της έγχαρτης διαδικασίας, καθώς νέα πλατφόρμα θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου.

Τέλος, δημιουργείται Μητρώο Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου. Από την ένταξή του στο μητρώο, ο Πιστοποιημένος Μηχανικός αποκτά δικαίωμα διενέργειας ελέγχου και λήψης απόφασης σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων.

Άρθρα κλειδιά
Με διατάξεις που περιλαμβάνονται σε επί μέρους άρθρα προβλέπεται:

-η δυνατότητα εικοσιτετράωρης ψηφιακής υποβολής πράξεων στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

-η διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών

-η παράδοση αρχείων υποθηκοφυλακείων σε δήμους – Δυνατότητα έκδοσης ακριβούς αντιγράφου από δήμους.

-η δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων

-η υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας

-η σύνταξη με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων, χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικών.