Μέτρα 5 δισ. θα ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση η Τρόικα
Ο χρόνος μετράει εις βάρος της οικονομικής κατάστασης της χώρας
Έως και στα 5 δισ. ευρώ εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι μπορεί να εκτοξευτεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015, μέχρι να επιστρέψει η Τρόικα. Κάθε μέρα που περνά από τότε που «πάγωσαν» οι συνομιλίες, τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται, θέτοντας από νέα αφετηρία τις συνομιλίες με τους δανειστές, όταν αυτές θα ξαναρχίσουν.
Όπως αναφέρει το protothema.gr ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος, από την επομένη του σχηματισμού κυβέρνησης το σκηνικό προδιαγράφεται ως εξής:
- - Η νέα κυβέρνηση θα αναζητεί τρόπους άντλησης ρευστότητος, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου στην ΤτΕ έχουν πλησιάσει το «όριο» των 2 δισ. ευρώ.
- - Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξει η Τρόικα είναι πού έχει φτάσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο ως τον Νοέμβριο το ανέβαζε η ίδια στα 2-2,5 δισ. για το 2015. Ακόμα και αν υπερέβαλε, όπως υποστήριζε τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα 2,5 δισ. πρέπει να θεωρούνται πλέον η νέα βάση εκκίνησης γιατί έρχονται να προστεθούν και τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσω των νέων δικαστικών αποφάσεων υπέρ ενστόλων, δικαστικών κλπ ενώ σύντομα αναμένονται να εκδοθούν και άλλες.
Επιπλέον τον Δεκέμβριο καταγράφηκε υστέρηση εσόδων 4 δισ. εκ των οποίων τουλάχιστον τα 2 δισ. συνδέονται με την προεκλογική «χαλάρωση» στην είσπραξη των φόρων (τα άλλα 2 αποτελούν «δώρο» της ΕΚΤ για κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και θεωρητικά η Ελλάδα δεν θα τα χάσει). Η υστέρηση των 2 δισ. μπορεί να έχει συνέχεια στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, λόγω ακυβερνησίας, φτάνοντας έτσι έως και στα 3 δισ. ευρώ.
- - Για να μην ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση με τη λήψη εκτάκτων μέτρων, στόχος είναι να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το έχει περιγράψει και ο κύριος Χαρδούβελης ως επιβράβευση των προσπαθειών της Ελλάδας όπως έχουν δεσμευτεί οι εταίροι- αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζει συνολικά το χρέος σαν επαχθές και μη βιώσιμο.