Μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 162 χιλ. ευρώ και τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ καθυστερεί την προμήθεια ενός από τους μεγαλύτερους υπολογιστές στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα τη Ναύπακτο και η οποία με τις προσφυγές της μεταφέρει συνεχώς προς τα πίσω την ολοκλήρωση του υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΥ, ένα έργο ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ.


Η προμήθεια του υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EuroHPC-JU (European High Performance Computing Joint Undertaking) και η οποία στόχο έχει να προωθήσει τη χρήση και την αξιοποίηση των υπερυπολογιστών από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και βιομηχανική κοινότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. H προμήθεια επομένως και η εγκατάσταση του υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ είναι πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αφού ο ελληνικός υπερυπολογιστής θα αποτελέσει μέρος του δικτύου υπερυπολογιστών της Ε.Ε.


Προφανώς ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα αξιοποιηθεί και από το σύνολο της εγχώριας ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως επίσης και από εγχώρια ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα κι επιχειρήσεις. Για τους λόγους αυτούς η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα γίνει τόσο με κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), όσο και με εθνικούς πόρους.

Από τα προυπολογιζόμενα 50 εκατ. ευρώ, 36,2 εκατ. ευρώ θ’ αφορούν στην αγορά του υπερυπολογιστή και τα υπόλοιπα 14 εκατ. ευρώ στο κόστος διαμόρφωσης του κτιρίου “πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός” που βρίσκεται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Η διαμόρφωση και δημιουργία των κατάλληλων μηχανολογικών εγκαταστάσεων είναι απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου το κτίριο να υποδεχθεί στο εσωτερικό του τη νέα υπερυπολογιστική μονάδα της χώρας.


Στη δαπάνη αυτή θα συμμετάσχει με 10 εκατ. ευρώ και ο ευρωπαϊκός οργανισμός EuroHC-JU. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία το έργο να προχωρήσει άμεσα χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να μην μείνει αμανάτι στους Έλληνες φορολογούμενους το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του έργου.

Ο διαγωνισμός μέχρι σήμερα έχει λάβει δύο παρατάσεις λόγω των νομικών προσφυγών της εταιρεία από την Ναύπακτο. Η πρώτη παράταση ενός μηνός δόθηκε μέχρι 2 Οκτωβρίου 2024 και η δεύτερη μιας εβδομάδας μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2024. Η αρχική ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί η 2 Σεπτεμβρίου 2024.


Με τις παρατάσεις αυτές οι αναθέτουσα αρχή το ΕΔΥΤΕ θέλει να χειριστεί τις προσφυγές της μικρής εταιρείας από τη Ναύπακτο. Η αρχική προσφυγή κατά των αποφάσεων της αναθέτουσας αρχής, συζητήθηκε στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η εταιρεία είναι πολύ μικρή, αλλά ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται με πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Π.χ. IBM, Microsoft, Huawei, HP, Cisco κ.ά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η αναθέτουσα αρχή ζητεί να καταθέσει τις συμβάσεις συνεργασίας με τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να φανεί αν έχει την τεχνογνωσία να υλοποιήσει το έργο, αυτή δεν τα καταθέτει. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 και το 2023 είχε τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ, έχει παγώσει ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι έχει γενικευθεί τα τελευταία χρόνια, πολύ μικρές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε έργα τεχνολογίας «μαμούθ», με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο του ετήσιου τζίρου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επεξεργαστική ισχύς του νέου υπερυπολογιστή θα ανέρχεται σε 60 TFLOPS, δηλαδή 60.000 τρισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο. Η υπολογιστική αυτή ισχύς είναι 120 φορές μεγαλύτερη από τον υφιστάμενο υπερυπολογιστή ΑΡΗΣ που βρίσκεται υπ. Παιδείας ενώ η ολοκλήρωσή του θα εντάξει τη χώρα μας στη λίστα με τους top500 υπερυπολογιστές του πλανήτη.