Τα ιδιωτικά νησιά της Ελλάδας φαίνεται να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον τόσο των ξένων όσο και των Ελλήνων επιχειρηματιών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το κόστος τους είναι χαμηλότερο από την αγορά ενός πολυτελούς σπιτιού σε δημοφιλείς περιοχές της χώρας. Σήμερα, ο αριθμός των ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα εκτιμάται γύρω στα 150, με ένα μέρος τους να θεωρείται ιδανικό για επενδύσεις υψηλού επιπέδου, γι’ αυτό και προσφέρονται προς πώληση εδώ και δεκαετίες. Παρά τις υψηλές προσδοκίες ωστόσο που δημιουργούνται από τα μεγαλεπήβολα σχέδια των νέων ιδιοκτητών, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί με επιτυχία καμία μεγάλη επένδυση.


Παρόλα αυτά, τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να προωθούνται από διεθνή μεσιτικά γραφεία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της διεθνούς μεσιτικής εταιρείας Private Islands Ιnc. φιγουράρουν αυτή τη στιγμή 10 αγγελίες πώλησης ελληνικών νησιών. Ιδιωτικά νησιά προς πώληση έχει και η πλατφόρμα Spitogatos, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πωλούνται και ιδιωτικώς, δηλαδή δεν υπάρχουν αναρτημένες αγγελίες.


Σύμφωνα ωστόσο με την ιστοσελίδα του Private Island Inc, σήμερα προς πώληση είναι συνολικά δέκα ιδιωτικά νησιά. Τα περισσότερα βέβαια από αυτά εδώ και χρόνια βρίσκονται προς πώληση, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν βρει κάποιο ιδιοκτήτη παρά τις φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς.

Άγιος Θωμάς
Το νησί του Αγίου Θωμά, με έκταση 300 στρεμμάτων και αξία 15.000.000 ευρώ, βρίσκεται στην αλυσίδα Διαπόρι στον Σαρωνικό Κόλπο, γνωστή για τα καταπράσινα, γραφικά νησιά της. Είναι το μεσαίο από τρία νησιά που πωλούνται, με 50 στρέμματα διαθέσιμα για αγορά. Η πρόσβαση γίνεται από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί σε 20 λεπτά και από την Αθήνα σε 45 λεπτά.


Πάτροκλος
Το ιδιωτικό νησί Πάτροκλος ή Γαϊδουρονήσι, με έκταση 2.600 στρεμμάτων, απέχει μόλις 850 μέτρα από την ακτή της Λαυρεωτικής, κοντά στο Σούνιο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου πωλείται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, με τους επαγγελματίες της κτηματαγοράς να εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική επιλογή για τουριστικές επενδύσεις. Με βάση όμως υπουργικές αποφάσεις και λόγω του αρχαιολογικού του χαρακτήρα, έχει απαγορευτεί κάθε είδους συναλλαγή, ωστόσο το νησί εξακολουθεί να βρίσκεται προς πώληση.

Άγιος Ιωάννης
Το νησί του Αγίου Ιωάννη, με εντυπωσιακή έκταση 750 στρεμμάτων, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για όσους αναζητούν ιδιωτικό παράδεισο κοντά στην Αθήνα. Είναι μόλις 2 ώρες από την πρωτεύουσα και 15 λεπτά με βάρκα από το ψαροχώρι του Κόρφου, προσφέροντας πανοραμική θέα 360 μοιρών στον κόλπο και την ηπειρωτική Ελλάδα.


Η μικρή Σαντορίνη
Πρόκειται για ένα ιδιωτικό νησί με έκταση 34 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί μινιατούρα της Σαντορίνης για προσωπική χρήση. Έχει δύο παραλίες και μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Βρίσκεται σε απόσταση 1,27 ναυτικών μιλίων από τη Σαντορίνη και είναι ιδανικό είτε για ιδιοκτησία είτε για ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Στρογγύλη
Η Στρογγυλή είναι μια ακατοίκητη βραχονησίδα δυτικά της Πάτμου, στα Δωδεκάνησα, με τιμή πώλησης 4.500.000 ευρώ. Η Στρογγυλή, είναι το νησί για το οποίο οι ιδιοκτήτες του έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο, διεκδικώντας το από το ελληνικό Δημόσιο. Με βάση την αγγελία που δημοσιεύει η μεσιτική εταιρεία Private Islands Inc. στην επίσημη διεθνή ιστοσελίδα της, η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 4.500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι το 2015 κυκλοφόρησε η φήμη πως το νησί πουλήθηκε στον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ κάτι που δεν αποδείχθηκε πότε.

Βούβαλος
Το ιδιωτικό νησί Βούβαλος, με έκταση 125 στρεμμάτων, βρίσκεται στον Αμβρακικό Κόλπο. Διαθέτει ελαιώνες, δάση, λόφους και μια λιμνοθάλασσα στο κέντρο του, και είναι ιδανικό για ιδιωτική χρήση.

Ιδιωτικό νησί κοντά στη Σκύρο
Ένα ιδιωτικό νησί βρίσκεται δυτικά της Σκύρου, στο Αιγαίο Πέλαγος, σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της. Η Σκύρος είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω του “Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Αθήνα, με εγχώριες και διεθνείς πτήσεις, καθώς και υδροπλάνα και ελικόπτερα. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (διάρκεια περίπου 40 λεπτά). Η πρόσβαση από τη θάλασσα γίνεται από την ακτή της Εύβοιας, με διάρκεια ταξιδιού 1,5 ώρα. Το νησί έχει συνολικό μέγεθος 550.000 τ.μ.

Τραγονήσι
Το πιο ακριβό με διαφορά που προωθεί με τη σειρά του και o Spitogatos είναι μια βαραχονησίδα που είναι γνωστή με την ονομασία Τραγονήσι -αλλιώς Δραγονήσι-, βρίσκεται δίπλα από την Μύκονο, και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά του πλουσιότερου νησιού της χώρας, έχει έκταση 2.500 στρέμματα. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές πρέπει να γνωρίζουν ότι για να διεκδικήσουν το ξερονήσι, θα πρέπει να διαθέσουν το ποσό των 50.000.000 ευρώ.

Νησί κοντά στις Σπέτσες
Συνολικά 18,5 εκατ. πρέπει να δώσει κάποιος για να αποκτήσει το ιδιωτικό νησί δίπλα στις Σπέστες συνολικής επιφάνειας 1.950.000 τ.μ., Είναι κατάλληλο για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, με δυνατότητα δόμησης 70-80.000 τ.μ., διαθέτει φυσικές πηγές, 2 πηγάδια για πόσιμο νερό, βλάστηση, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία, που το καθιστούν ένα αξιόλογο νησί,

Ξερονήσι
Το νησί πωλείται έναντι 3,5 εκατ. και βρίσκεται στη Ν.Ηρακλείτσα του δήμου Ελευθερών Καβάλας,έκτασης 142.822 τ.μ .Το νησί απέχει 1.5 μίλι από την ακτή και το λιμάνι της Ν.Ηρακλείτσας. Από την πόλη της Καβάλας απέχει 23 λεπτά (20χλμ). Από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας 45 λεπτά (140 χλμ). Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης 80 λεπτά (175χλμ), μέσω της Ν.Εγνατίας που έχει κόμβο για την παραλία της Ν.Ηρακλείτσας σε απόσταση 2χλμ.από το χωριό.

Γιατί είναι αγορά νησιού στην Ελλάδα είναι δύσκολη
Η αγορά ωστόσο ενός ιδιωτικού νησιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Συγκεκριμένα, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια για την απόκτηση ενός ιδιωτικού νησιού. Για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία , απαιτούνται περίπου 32 διαφορετικές άδειες και εγκρίσεις από ποικίλες κρατικές υπηρεσίες. Αυτές οι άδειες αφορούν τόσο τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου όσο και τη νομιμότητα της μελλοντικής του εκμετάλλευσης, είτε πρόκειται για τουριστική ανάπτυξη είτε για ιδιωτική χρήση. Η γραφειοκρατική διαδικασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έγκριση από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία: το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού, ιδιαίτερα εάν το νησί βρίσκεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Ίσως γι’ αυτό εκείνοι που κατάφεραν να αποκτήσουν το δικό τους νησί στη χώρα μας μετριούνται στα δάχτυλα. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο Ρώσος κροίσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ που έχει στην κατοχή του τον Σκορπιό, στο οποίο σχεδίαζε να το μετατρέψει σε ένα τουριστικό θέρετρο που θα περιλαμβάνει πολυτελείς βίλες για λίγους. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει ήδη δαπανήσει 400 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση όλων των χώρων του νησιού, ωστόσο η επένδυση έχει «παγώσει» λόγω του πολέμου, παρά το γεγονός ότι είχαν χτιστεί οι πρώτες υποδομές. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες της αγοράς, η παύση των εργασιών έχει οδηγήσει στην απόλυση όσο δούλευαν για το project και παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσουν οι εργασίες,

Μια ακόμη αγοραπωλησία νησιού που προκάλεσε αίσθηση ήταν η περίπτωση της νησίδας Οξυάς των Εχινάδων από πρόσωπα κοντά στον πρώην εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι. Το νησί πωλήθηκε έναντι 5,6 εκατ. ευρώ και στα σχέδια ήταν να μετατραπεί΄στο πρώτο νησί τέχνης στον κόσμο. Το Oxia Art Island είχε ανατεθεί στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Αγιοστρατίτη, με το οποίο η πλευρά των Καταριανών βρέθηκε σε δικαστική διαμάχη. Σε κάθε περίπτωση, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν προχώρησε.

Πρόσφατα γνωστός επιχειρηματίας αγόρασε έναντι 3 εκατ. ευρώ το νησάκι του Άγιου Νικόλα απέναντι από τη Χερσόνησο Βαρκό, στο οποίο χτίζει την πολυτελή του κατοικία. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών Εύβοιας, στο οποίο προωθεί επένδυση άνω των 280 εκατ. ευρώ η Grivalia Hospitality. Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει υπερπολυτελές θέρετρο φιλοξενίας, αναψυχής και ευεξίας στη Μεγαλόνησο, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών, για το οποίο, ωστόσο, βρίσκονται σε χρόνια διαμάχη δύο Έλληνες εφοπλιστές.

Όπως αναφέρουν στελέχη που εμπλέκονται στη συναλλαγή, η διαμάχη των εφοπλιστών Μαρή Εμπειρίκου και Σπύρου Καρνέση αφορά κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού και όχι το νότιο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. Το project της Grivalia Hospitality αφορά στη Μεγαλόνησο, ενώ η ιδιοκτησία των Εμπειρίκου, Καρνέση είναι στο Τραγονήσι

Το σύμπλεγμα αποτελείται από 10 νησιά, συνολικής έκτασης 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων το Μεγανήσι (Μεγάλο Πετάλι), όπου θα δημιουργηθεί το θέρετρο, είναι το μοναδικό με δυνατότητα επενδυτικής εκμετάλλευσης.