Δεύτερη ζωή φαίνεται ότι μπορούν να αποκτήσουν τα κλειστά καταστήματα που βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας, μέσω της μετατροπής τους σε διαμερίσματα από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα. Πρόκειται για παλιά καταστήματα σε μη εμπορικούς δρόμους, στα ισόγεια παλιών πολυκατοικιών της Αθήνας, τα οποία για χρόνια είχαν βάλει «λουκέτο», καθώς δεν είχαν καμία εμπορική αξία.


Τα εκατοντάδες καταστήματα που υπάρχουν σήμερα στις συνοικίες της Αθήνας, οφείλονται στο γεγονός ότι τις δεκαετίες του 1950, του 1960, του 1970, ακόμη και του 1980 ήταν σύνηθες σε κάθε πολυκατοικία να δημιουργούνται στο ισόγειο ένα με δύο καταστήματα, τα οποία ωστόσο για διάφορους λόγους δεν μακροημέρευσαν. Το φαινόμενο αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο σε περιοχές όπως τα Πατήσια, στο κέντρο της Αθήνας, στο Νέο Κόσμο αλλά και στην Καλλιθέα. Όπως ισχυρίζονται ωστόσο επαγγελματίες της αγοράς, τα καταστήματα αυτά μπορούν να πάρουν νέα πνοή μόνο αν αλλάξει η χρήση τους, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, εφόσον το ακίνητο είναι ελάχιστης επιφάνειας 120 τ.μ..Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται ότι έχουν αρκετές επιλογές καθώς οι αγγελίες τέτοιου είδους ακινήτων είναι αμέτρητες.


Στο Νέο Κόσμο, οι αγγελίες προς πώληση για ισόγεια καταστήματα άνω των 120 τ.μ. φτάνουν τις 558, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos. Οι τιμές αυτών των καταστημάτων ξεκινούν από 50.000 ευρώ, με 115 από αυτά να κοστίζουν μέχρι 250.000 ευρώ. Στην Καλλιθέα, οι αγγελίες ισογείων καταστημάτων που πληρούν τα ίδια κριτήρια είναι περισσότερες και ανέρχονται στις 325. Στα Πατήσια, λόγω του παλιού οικιστικού τους αποθέματος, υπάρχουν δεκάδες ισόγεια καταστήματα προς πώληση. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι λίγων τετραγωνικών, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την αναβίωσή τους μέσω αλλαγής χρήσης. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προκλήσεις για τους επενδυτές που αναζητούν κερδοφόρες ευκαιρίες στην περιοχή, καθώς τα μικρότερα καταστήματα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τις σύγχρονες ανάγκες.

Στο Κουκάκι, μια περιοχή που έχει γίνει πόλος έλξης για ξένους επενδυτές, έχουν ήδη αγοραστεί καταστήματα με σκοπό την αλλαγή χρήσης τους σε διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτά τα διαμερίσματα προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση, γεγονός που ανταγωνίζεται την παραδοσιακή αγορά ενοικίασης. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 27 ισόγεια καταστήματα προς πώληση στην περιοχή, τα οποία είναι ελκυστικά για ξένους επενδυτές που επιθυμούν να τα μετατρέψουν. Ωστόσο, οι τιμές τους είναι υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες περιοχές, καθώς ξεκινούν από 170.000 ευρώ.


Στους Αμπελόκηπους, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολυώροφες πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’60 και ’70, υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, είναι προς πώληση συνολικά 67 καταστήματα, τα οποία προσφέρουν ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Αυτή η περιοχή φαίνεται να έχει σταθερή ζήτηση, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον επενδυτών που αναζητούν καλές ευκαιρίες στην αγορά.

Όπως υποστηρίζει στο powergame.gr o Δημήτρης Μελαχροινός: «Από τότε που αυξήθηκαν τα όρια της Χρυσής Βίζας το ενδιαφέρον των ξένων έχει στραφεί σε άλλου είδους ακίνητα τα οποία έχουν διαφορετική χρήση, ακόμη και αυτά είναι ισόγεια καταστήματα, καθώς μόνο έτσι πλέον μπορούν να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα έναντι 250.000 ευρώ. Πρόκειται ωστόσο για μια τάση η οποία ακόμα δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική και υπάρχει σε μικρό βαθμό μέχρι στιγμής, χωρίς να αποκλείεται να αλλάξει αυτό στο μέλλον».


Όπως υποστήριξε με τη σειρά της η Άννα Μωκάκου, ιδιοκτήτρια της New Life Real Estate, Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Ακινήτων και Κτηματομεσίτης, «τα καταστήματα, τα οποία δεν βρίσκονται σε δρόμους πρώτης προβολής, έχουν τιμή στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και φθηνότερη από αυτή μιας κατοικίας. Αυτό έχει οδηγήσει τους ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική και να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα, να βολιδοσκοπούν σταδιακά τέτοιες περιπτώσεις ακινήτων, ωστόσο πρόκειται για μια τάση που βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιμο επίπεδο»

Σύμφωνα με την ίδια «το θέμα μετατροπής των εμπορικών καταστημάτων σε κατοικία είναι ιδιαίτερα σύνθετο». Όπως εξηγεί: «Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι ποιο θα είναι το μέλλον των καταστημάτων που, ακόμη και αν μετατραπούν σε κατοικίες, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα εξάλλου με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και μετά, θα απαγορευτεί η χορήγηση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στα πρώτα τρία δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι επενδυτές που αγοράζουν κατάστημα για αλλαγή χρήσης επίσης δεν μπορούν να το κάνουν Airbnb».

Ακόμη, λοιπόν και αν τα καταστήματα αυτά βγουν στη μακροχρόνια μίσθωση για να αυξήσουν το διαθέσιμο απόθεμα, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες δεν προτιμούν τα ισόγεια σπίτια. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι τα εν λόγω ακίνητα να παραμείνουν στα χέρια ξένων επενδυτών που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής, επενδύοντας το χαμηλότερο ποσό των 250.000 ευρώ.