Αν υπάρχει κάποιος χειρότερος από τον αντίπαλό του, είναι ο κακός του εαυτός και σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να συμβεί στην περίπτωση του σημερινού έκτακτου EUROGROUP και της αυριανής Συνόδου Κορυφής με αποκλειστικό θέμα τη χώρα μας.

Δύο πράγματα είναι γεγονός και πρέπει να εκτιμηθούν. Πρώτον, η συνταγή του μνημονίου δεν ήταν απλά λάθος, αλλά η μεγαλύτερη καταστροφή από την άποψη των στοιχείων στην ιστορία των παρεμβάσεων του ΔΝΤ. Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος των δανείων προς την Ελλάδα πράγματι πάει για την αποπληρωμή γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών, οι οποίες είναι υπερ-εκτεθειμένες λόγω κατοχής αρκετών δεκάδων δισεκατομμύριων ελληνικών ομολόγων.

Η αλήθεια επί του θέματος είναι ότι κάποια ταπεινοφροσύνη και υπαναχώρηση απαιτείται και από τις δύο πλευρές, ακόμη και αν ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μπερδέψει τον αγώνα της χώρας μας για επιβίωση και την εντύπωση οτι εκπροσωπούν μια αυτοκρατορία. Η αλήθεια βεβαίως είναι οτι αντιπροσωπεύουν μια ομοσπονδία 28 δημοκρατιών.

Αν πράγματι η Ε.Ε. και το Eurogroup πιστεύει ότι είναι μια αυτοκρατορία και μπορεί να υπαγορεύει αποικιακούς όρους, τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα εκπροσωπείται από ανθρώπους των πολιτικών άκρων σε χρόνο μηδέν. Η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο την ελληνική πλευρά, η οποία μοιάζει συγκεχυμένη και αποπροσανατολισμένη, σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη βαρύνει τους Ευρωπαίους που οφείλουν να επανορθώσουν ένα τεράστιο λάθος εναντίον του ελληνικού λαού με μια δίκαιη στάση στήριξης. Είναι δουλειά της καγκελαρίου Μέρκελ και του Σόιμπλε να βάλει φρένο
στη λιτότητα, αφού η Γερμανία είναι στη θέση του οδηγού της Ε.Ε. δεδομένης της εμπειρίας αλλά και του τεράστιου μεγέθους της οικονομίας της με ένα ΑΕΠ που ξεπερνά τα 2,9 τρις ευρώ, με εξωτερικό χρέος περίπου 2 τρις ευρώ, αλλά και εξαγωγές εκτός χωρών μελών της ΕΕ ύψους 1 τρις ευρώ.

Το ελληνικό σχέδιο για “πρόγραμμα–γέφυρα” ή "συμφωνία- γέφυρα" που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο έκτακτο EUROGROUP και θα υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες τους οποίους από το ΥΠΟΙΚ περιγράφουν ως εξής:

1) Πρόγραμμα – «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

3) Μπαίνει στο τραπέζι το θέμα του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.

4) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται και με εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις επιμένοντας στην άμεση εκταμίευση του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ και αύξηση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ζητά ο ELA να είναι «ελαστικός» ανάλογα
με τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Οι νέες συστάσεις συστάσεις μεταρρυθμίσεων που απευθύνει στην Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα (Going for Growth 2015) θα αφορούν στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της, η περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού
συστήματος και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Πληροφορίες προερχόμενες από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως και ο ίδιος ο κ. Γκουρία, χαρακτηρίζει παρωχημένο το "toolkit" τη περίφημη "εργαλειοθήκη" που εφαρμόσθηκε πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα, καθώς φέρεται να ήταν απομεινάρι παλαιού και μη αποτελεσματικού προγράμματος του ΟΟΣΑ.

Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard, που είναι σύμβουλος της κυβέρνησης στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, έριξε ευθύνες στην τρόικα για την λάθος πολιτική που ακολούθησε. Συγκεκριμένα ο Matthieu Pigasse υπογράμμισε πως « οι πολιτικές που εφάρμοσε η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) είναι λάθος και έχουν ρίξει την Ελλάδα σε τοίχο και ίσως ρίξουν και την Ευρώπη σε τοίχο». Τόνισε πως είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει σε «αποδεκτά» επίπεδα.

Ας ελπίσουμε πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων είναι παραπάνω από εφικτή και πως η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη με δυνατά επιχειρήματα, ώστε να μην επέλθει ρήξη, αλλά αμοιβαίος συμβιβασμός που θα έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές. Ακόμα και εάν δεν ανακοινωθεί αύριο μια άμεση συμφωνία, πρέπει οπωσδήποτε να μπουν οι βάσεις για να “κλειδώσει” η επέκταση του 70% των μέτρων ή το πρόγραμμα -"γέφυρα" μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πριν τις 18 Φεβρουαρίου, πριν ξεμείνουν τράπεζες και αγορά από χρήματα.