Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους πιστωτές και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκφράζει ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit. Η ελληνική κυβέρνηση, λέει, δεν έχει την ικανότητα να τυπώσει το δικό της νόμισμα, αφού «δεν μπορεί να οργανώσει ούτε ένα μπάρμπεκιου».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο αναλυτής που έχει εργαστεί για το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ έχει διατελέσει και επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, εκτιμά ότι όλες οι πλευρές θέλουν, κατά βάθος, μία συμφωνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες θέλουν συμφωνία και σταθερότητα ενώ και η Γερμανία θα συμφωνήσει σε κάτι που να είναι έστω και οριακά ικανοποιητικό για εκείνη για τώρα.

Δυσκολότερο θα είναι να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει, λέει, και ακόμα δυσκολότερα θα περάσει η όποια συμφωνία από τα κοινοβούλια χωρών όπως η Ισπανία ή η Σλοβακία, που κατά βάθος είναι πιο σκληροπυρηνικές από τη Γερμανία.

Μεταφέροντας το κλίμα από τις επαφές του με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ο Nielsen λέει ότι αυτοί έχουν μπουχτίσει από το ελληνικό σήριαλ, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν δει κάτι τόσο γελοίο από χώρα-δανειστή. Παρόλα αυτά, τονίζει, υπάρχει η βούληση για λύση.

Ο Nielsen δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα default προς το ΔΝΤ και capital controls στις τράπεζες, καθώς όπως σημειώνει, ο χρόνος τελειώνει και προκειμένου να αποτραπεί αυτό το σενάριο, θα πρέπει η συμφωνία να κλείσει έως τα τέλη της εβδομάδας.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη σε τεχνικό επίπεδο, καθώς το ΔΝΤ δεν θα μπορεί πια να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, ο οικονομολόγος της UniCredit σχεδόν αποκλείει το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή ικανότητα –πολιτικά ή τεχνικά- να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα, ξεκαθαρίζει. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί πιεστήρια, τα οποία η Ελλάδα δεν διαθέτει. Υπάρχουν λιγοστά πιεστήρια στον κόσμο που να μπορούν να τυπώσουν ασφαλή χαρτονομίσματα. Έτσι, η Αθήνα θα έπρεπε να παραγγείλει τα νέα της χαρτονομίσματα στο εξωτερικό, αυτά να παραδοθούν στην Ελλάδα υπό αρκετή μυστικότητα και να διανεμηθούν στις τράπεζες, που έως τότε θα είναι μισό-κλειστες  και κρατικοποιημένες. Και μετά, για να λειτουργήσει το νέο νόμισμα, απαιτείται εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, η οποία λείπει.  

«Αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση για μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να οργανώσει ούτε ένα μπάρμπεκιου», ξεκαθαρίζει ο Nielsen.