Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου και οικονομολόγος, κος Διονύσης Χιόνης, μίλησε στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90.1 Fm» στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή το δημοψήφισμα και την παρέμβαση των Αμερικανών υποστήριξε ότι: "Η παρέμβαση των Αμερικανών αλλά και οι εξελίξεις στα χρηματιστήρια και στα ευρωπαϊκά ομόλογα από το πρωί δείχνει ότι θα αλλάξει και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνει το δημοψήφισμα ή θα γίνει ο δημόσιος διάλογος μέχρι να φτάσουμε στο δημοψήφισμα.

Είναι καταιγιστικές οι εξελίξεις σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή ο DAX χάνει περισσότερο από 3% αλλά έχει ταρακουνηθεί και η Ευρώπη προσπαθώντας να αποφύγει τη συζήτηση για την δυνατότητα της ΕΕ να διαχειρίζεται κρίσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε η Ιταλία το εξωτερικό της χρέος το οποίο ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ, σας θυμίζω ότι η ελληνική οικονομία μπήκε στο μνημόνιο με 124% του ΑΕΠ και το εξωτερικό χρέος της Ιταλίας είναι 2,4 τρις. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ και αρχίσει και δημιουργείται ένας προβληματισμός για το ποια θα είναι η επόμενη χώρα όπου η ΕΚΤ θα σταματήσει να την υποστηρίζει …φανταστείτε αν αυτό συμβαίνει στην Ιταλία τι έχει να γίνει. Για αυτό πιστεύω ότι θα αλλάξουνε πολλά πράγματα και θα αλλάξουν κυρίως προς την πλευρά της κάτι παραπάνω από μια ρηματική διακήρυξη για το χρέος."

Ερωτηθείς γιατί οι ευρωπαίοι άφησαν τα πράγματα να φτάσουν σε αυτό το σημείο o Διονύσης Χιόνης απάντησε ότι: 

"Με το φόβο του κλεισίματος των τραπεζών δεν πίστευαν ποτέ οι ευρωπαίοι ότι θα πάμε σε ένα δημοψήφισμα γιατί κουνούσαν ουσιαστικά την δυνατότητα ο ELA να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.

Γιατί αυτή τη στιγμή με αυτό που έγινε με την ΕΚΤ πρόκειται περί μιας τρομακτικής αντίφασης. Πολιτικοποιούμε την ΕΚΤ και θέτει ως όρο η ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα να είναι η χώρα σε μνημόνιο προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζες μιας χώρας μέλους. Η ανεξαρτησία της ΕΚΤ που είναι; Άρα εδώ υπάρχει μια μεγάλη παραβίαση.

Έγινε αυτό που λέμε ότι φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη, δεν πίστευαν ότι θα φτάσει ο Τσίπρας να πάει σε δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες. Αν αυτή τη στιγμή μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση το θέμα των κλειστών τραπεζών πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλύτερη κατάληξη εντός της εβδομάδος."

Τέλος σημείωσε ότι, "νομίζω ότι τις επόμενες μέρες πρέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει να βγει και να δηλώσει ξεκάθαρα το τι σκοπεύει να κάνει η Κεντρική Τράπεζα.