Ισχυρή δυναμική εμφανίζουν τα μικρά καταστήματα γειτονιάς, επιφάνειας έως 400 τετραγωνικών μέτρων, επιβεβαιώνοντας ότι το μοντέλο της άμεσης και γρήγορης αγοράς αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ έως τις 28 Ιουνίου 2026, οι πωλήσεις των μικρών αυτών καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 8,9% σε αξία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Η επίδοση αυτή είναι αισθητά υψηλότερη από τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς, η οποία διαμορφώθηκε στο 6,7%.


Διαβάστε: Μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ: Ξεκινά σήμερα η υποβολή προτάσεων, στόχος εκπτώσεις έως 20%


Τα καταστήματα γειτονιάς εμφανίζουν τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο μεταξύ όλων των τύπων καταστημάτων, οριακά πίσω από τα υπερμάρκετ (επιφάνειας άνω των 2.500 τ.μ., όπου κυριαρχεί ο «Σκλαβενίτης»), τα οποία αναπτύχθηκαν κατά 9,1%. Παράλληλα, κινούνται ταχύτερα από τα μικρά σούπερ μάρκετ (400 έως 1.000 τ.μ.), που κατέγραψαν αύξηση 6,5%, αλλά και από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ (1.000 έως 2.500 τ.μ.), των οποίων οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5,3%. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την ενίσχυση της θέσης των superettes (μικρά σούπερ μάρκετ) στο καθημερινό καλάθι του καταναλωτή.


Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στη μάχη των σούπερ μάρκετ

Η εγγύτητα στην κατοικία ή στον χώρο εργασίας, η ταχύτητα εξυπηρέτησης και η δυνατότητα πραγματοποίησης μικρότερων και συχνότερων αγορών αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου μοντέλου. Η ανάπτυξή τους εξηγεί και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των μεγάλων αλυσίδων για μικρά σημεία πώλησης και δίκτυα franchise. Σε αντίθεση με ένα μεγάλο κατάστημα, ένα superette απαιτεί συνήθως χαμηλότερη επένδυση, μπορεί να λειτουργήσει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και προσφέρει ταχύτερη γεωγραφική επέκταση.


Ποια καταστήματα βρίσκονται στο επίκεντρο

Έτσι, η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά των μικρών σούπερ μάρκετ συνεχίζεται, καθώς η «μάχη της γειτονιάς» για καλύτερη τοποθέτηση εντός αστικών περιοχών, πλησίον των καταναλωτών, εντείνεται. Την ίδια ώρα, αρκετοί ανεξάρτητοι επιχειρηματίες εξετάζουν την αποχώρησή τους από τοπικά δίκτυα και εγχώρια εμπορικά σήματα, αναζητώντας συνεργασία με μεγαλύτερες, οργανωμένες αλυσίδες, όπως στην περίπτωση των My market Local και των AB Shop & Go και ΑΒ Συνεργάτης, που λειτουργούν υπό το καθεστώς franchise. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως καταστήματα γειτονιάς τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε μοντέλα συνεργασίας ή δικαιόχρησης χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για την προσαρμογή τους.


Η διεύρυνση της Μ
y Marcet Local

Ήδη η My market Local έχει εντάξει στο δίκτυό της σημεία που λειτουργούσαν προηγουμένως κάτω από ελληνικά εμπορικά σήματα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, δέχεται σημαντικό αριθμό αιτημάτων από ιδιοκτήτες μικρών σούπερ μάρκετ. Το δίκτυο των My market αριθμεί πλέον 77 καταστήματα. Στην αγορά γίνεται λόγος ακόμα και για περίπου 150 αιτήματα από ενδιαφερόμενους συνεργάτες, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια διερεύνησης ή αξιολόγησης από την πλευρά του Oμίλου Metro, στον οποίο υπάγεται η αλυσίδα My market.

Πρόκειται για μια σημαντική δεξαμενή καταστημάτων, τα οποία, εφόσον πληρούν τις εμπορικές και λειτουργικές προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να ενισχύσουν αισθητά την παρουσία της My market Local στις γειτονιές. Τα My market επενδύουν σε νέες τοποθεσίες, σύγχρονες υποδομές και διαφορετικά μοντέλα καταστημάτων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε τοπικής αγοράς, με τις επενδύσεις σε νέα καταστήματα και ανακαινίσεις να ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 44 εκατ. ευρώ για το 2026.


Σε διαρκή κινητικότητα και η Μασούτης

Κινητικότητα προκαλεί και η εξαγορά της «Κρητικός» από τη «Μασούτης». Καταστηματάρχες που συνεργάζονταν μέσω franchise με την «Κρητικός» έχουν ήδη, κατά περίπτωση, μετακινηθεί σε άλλες αλυσίδες, διατηρώντας αντίστοιχο μοντέλο συνεργασίας. Η αλλαγή ιδιοκτησίας δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς οι συνεργάτες αξιολογούν τους όρους που θα ισχύσουν υπό τη νέα διοίκηση, αλλά και κατά πόσο η εμπορική πολιτική της «Μασούτης» ταιριάζει στο μοντέλο με το οποίο λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.

Η εξαγορά της «Κρητικός» έφερε στο δίκτυο του Μασούτη αρκετά επιμέρους εμπορικά σήματα franchise στην Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν με τις ταμπέλες «Αριάδνη» στην πρώτη περίπτωση και «Ηλιος», «Πρόοδος» και «Ελληνικά Μάρκετ» στη δεύτερη. Η νέα ιδιοκτησία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης του όγκου πωλήσεων, της προστασίας των συνεργασιών και της βελτίωσης της κερδοφορίας, ποντάροντας σε ένα δίκτυο που με τα νέα δεδομένα αγγίζει περίπου τα 1.300 καταστήματα πανελλαδικά. Μια ενδεχόμενη αλλαγή στους όρους προμήθειας, ωστόσο, θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετακίνηση συνεργαζόμενων καταστημάτων προς ανταγωνιστικά δίκτυα.


Τι συμβαίνει με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Αντίστοιχη κινητικότητα εμφανίζεται και γύρω από άλλα ισχυρά σήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία αναπτύσσεται κυρίως μέσω franchise. Γεγονός είναι ότι οι ανεξάρτητοι καταστηματάρχες αναζητούν καλύτερους όρους προμηθειών, ισχυρότερη εμπορική ταυτότητα, αποτελεσματικότερη υποστήριξη και πρόσβαση σε οργανωμένες προωθητικές ενέργειες. Η αύξηση του λειτουργικού κόστους, οι ανάγκες χρηματοδότησης και ο ανταγωνισμός από τις μεγάλες αλυσίδες καθιστούν ολοένα και δυσκολότερη την αυτόνομη πορεία ενός μικρού σούπερ μάρκετ. Η ΑΒ έχει προαναγγείλει ότι έως το 2028 θα έχει 900 καταστήματα σε όλη τη χώρα, από τα οποία τα 700 θα είναι franchise.

Η μετάβαση από ένα δίκτυο σε άλλο δεν είναι πάντοτε εύκολη. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μακροχρόνιες εμπορικές συμβάσεις, δεσμεύσεις προμήθειας ή ειδικοί όροι συνεργασίας, οι οποίοι περιορίζουν τις δυνατότητες άμεσης αποχώρησης. Αυτή θεωρείται και μία από τις αιτίες για τις οποίες ορισμένα σημεία παραμένουν σε υφιστάμενα δίκτυα, παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ανταγωνιστικές αλυσίδες.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών