Εκρηκτική αύξηση εταιρικών κερδών στην Ευρώπη - Ποιοι κλάδοι οδηγούν την κούρσα
Τα νέα δεδομένα
Με κινητήριο μοχλό τις ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις των πετρελαϊκών εταιρειών, των εταιρειών AI και των τραπεζών, η εικόνα των υποβαθμισμένων προοπτικών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Κομισιόν ανατρέπεται
Στις εαρινές της προβλέψεις τον Μάιο, η Κομισιόν υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε 0,9% το 2026, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στον Κόλπο, που ανέβασε τις τιμές των ενεργειακών πόρων, δημιούργησε πληθωρισμό και προκάλεσε συμπίεση της κατανάλωσης. Η εικόνα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι όμως διαφορετική. Οι ευρωπαϊκές εισηγμένες που άρχισαν να ανακοινώνουν αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών εδώ και τρία χρόνια, με κινητήριο μοχλό τις ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, τα κέρδη των εταιρειών που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις τράπεζες.
Διαβάστε: Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η τροποποίηση του σχεδίου "Ελλάδα 2.0"
Ποιες εταιρείες αναμένεται να εμφανίσουν διψήφια αύξηση κερδών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence, οι εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Europe αναμένεται να εμφανίσουν διψήφια αύξηση κερδών 11,5%, την πρώτη εδώ και 3,5 χρόνια. Η Morgan Stanley τοποθετεί τον πήχη στο 12,5% και οι αναλυτές του «Economist» στο 17%. Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, επιτρέποντας στην Ευρώπη να καλύψει εν μέρει το χάσμα με την πολύ υψηλότερη αύξηση κερδών που αναμένεται να εμφανίσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις –της τάξης του 24%– και που κάνει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια να επιλέγουν συχνά τη Wall Street αντί των ευρωπαϊκών αγορών.
«Οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή στην ευρωζώνη κινούνται ανοδικά τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε η ομάδα των στρατηγικών αναλυτών της JPMorgan Chase σε έκθεσή της. «Το χάσμα με τις ΗΠΑ έχει περιοριστεί και κοντεύει να κλείσει. Εφόσον η σύγκρουση με το Ιράν δεν κλιμακωθεί εκ νέου πλήρως στο δεύτερο εξάμηνο, πιστεύουμε ότι αυτή η βελτίωση μπορεί να συνεχιστεί και αναμένουμε η ευρωζώνη να εμφανίσει ισχυρή διψήφια αύξηση των εταιρικών κερδών ανά μετοχή φέτος, σε αντίθεση με τη στασιμότητα που επικράτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 2022 έως το 2025», ανέφεραν οι αναλυτές.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες οδηγούν την κούρσα
Η απόκλιση ανάμεσα στην υποτονική ανάπτυξη της Ευρώπης και τα δυνατά αποτελέσματα των εταιρειών της δείχνει εκ πρώτης όψεως παράδοξη, αλλά έχει την εξήγησή της. Σύμφωνα με τον «Economist», οι ευρωπαϊκές εισηγμένες δεν συνδέονται στενά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ούτε πλήττονται από τον πληθωρισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή αντλούν πάνω από τα μισά έσοδά τους από χώρες εκτός Ευρώπης, αλλά κι επειδή το 40% από αυτές, με βάση την κεφαλαιοποίηση, αντλεί κέρδη από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, από εμπορεύματα και μηχανήματα έως τους ημιαγωγούς Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ ένα 20% είναι οι τράπεζες που έχουν καλές αποδόσεις όταν ανεβαίνει ο πληθωρισμός, γιατί επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων.
Η τάση της αύξησης των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη το β’ τρίμηνο οδηγείται προφανώς από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, που κατά την ανάλυση του Bloomberg Intelligence αναμένεται να καρπωθούν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης των εταιρικών κερδών. Οι πρώτες ανακοινώσεις των εταιρειών δείχνουν εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας για έναν κλάδο που επωφελείται συγκυριακά από την άνοδο στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκάλεσε ο πόλεμος, καθώς η Shell ανακοίνωσε «σημαντικά υψηλότερα έσοδα» από τις συναλλαγές φυσικού αερίου και η Repsol τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης από το 2023. Τα κέρδη των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών σχεδόν θα διπλασιαστούν, με άνοδο 95,1%, κατά την εκτίμηση του Bloomberg, λόγω του πολέμου.
Οι εταιρείες που επωφελούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Δεύτερος σημαντικός μοχλός ανάπτυξης είναι οι εταιρείες που επωφελούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πολυτιμότερη πλέον ευρωπαϊκή εταιρεία, ASML –που ανακοίνωσε εκρηκτική αύξηση πωλήσεων–, οι κατασκευαστές ημιαγωγών Infineon Technologies AG και STMicroelectronics NV, καθώς και επιχειρήσεις κρίσιμες για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, όπως η κατασκευάστρια αεριοστροβίλων Siemens Energy AG και η εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Schneider Electric SE. Τέλος, σημαντική αύξηση κερδών αναμένεται να εμφανίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη χάρη στα κέρδη παραγωγικότητας από την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Πόσο πιθανό είναι ένα ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό ράλι
Συνεπάγονται, όμως, αυτά ότι οι επενδυτές μπορούν να ποντάρουν με βεβαιότητα σε ένα ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό ράλι; Το ευρωπαϊκό ράλι είναι πιθανό, γιατί υποστηρίζεται από τα εταιρικά κέρδη, αλλά όχι βέβαιο, αφού το κύμα εκθέσεων με τις προβλέψεις για τις αυξήσεις των ευρωπαϊκών εταιρικών κερδών έφερε αρκετό χρήμα στην Ευρώπη και ανέβασε τις αποτιμήσεις. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, ο δείκτης Stoxx Europe 600 ξεπέρασε σε απόδοση τον αμερικανικό S&P 500 και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου σημειώθηκαν νέες εισροές 400 εκατ. δολαρίων στα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Κάπως έτσι, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών στους περισσότερους κλάδους τράπεζες, κοινή ωφέλεια, υποδομές, βιομηχανία, τεχνολογία–αυξήθηκαν περίπου στις 15 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, πάνω από τον μέσο όρο 20ετίας των 13,4 φορών. «Φθηνοί» έχουν απομείνει μόνο οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας. Κατά δηλώσεις αναλυτών της BlackRock, πάντως, στο Bloomberg, η άνοδος του Stoxx Europe 600 δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, ιδίως αν επιλέξουν Ευρώπη όσοι αρχίζουν να φοβούνται το roller coaster των αμερικανικών μετοχών Τεχνητής Νοημοσύνης.
En