Η συμφωνία στο Eurogroup, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, την εκταμίευση δόσης 10,3 δισ. ευρώ και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κυριαρχεί στα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης.
 
Reuters: Η πιο ισχυρή έως τώρα δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους

«Η Ευρωζώνη χαιρετίζει τη μεγάλη πρόοδο με την Ελλάδα και τη συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters. «Η Ευρωζώνη έδωσε στην Ελλάδα την πιο ισχυρή έως τώρα δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους της, με μία συμφωνία που οι υπουργοί Οικονομικών χαρακτήρισαν μεγάλη πρόοδο και που εξασφαλίζει τη δέσμευση του ΔΝΤ να επανέλθει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Μετά από συζητήσεις, που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι υπουργοί του Eurogroup συμφώνησαν στην εκταμίευση νέας χρηματοδότησης 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις επώδυνες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μετά από κάποιες τελικές τεχνικές μικρές διορθώσεις. «Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός ήταν η συμφωνία, με την οποία η Ευρωζώνη συμφώνησε να προσφέρει στην Αθήνα ελάφρυνση του χρέους το 2018, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων αναφορικά με το βάρος των πληρωμών της (για την εξυπηρέτηση του χρέους)», σημειώνει το Reuters. «Αν και οι Ευρωπαίοι δεν προσέφεραν άμεση ελάφρυνση του χρέους και δεν δεσμεύθηκαν σε χωρίς όρους μείωση των πληρωμών της Ελλάδας, ωστόσο διατύπωσαν τα κριτήρια για να γίνει αυτή. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα διατηρηθούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια», προσθέτει.

Ο Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν δήλωσε ότι πιστεύει πώς τα μέτρα θα «επιτύχουν την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, αν και τόνισε ότι επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να ορίσει, αν θα συμφωνήσει με την εκτίμησή του. «Θα επιτύχουν τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τα τυπικά κριτήρια μας», σημείωσε ο Τόμσεν, επιμένοντας ότι το ΔΝΤ δεν χαλάρωσε τη σταθερή θέση του ότι θα χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Αθήνα, εφόσον οι Ευρωπαίοι πιστωτές μειώσουν το βάρος του χρέους της». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το Ταμείο έκανε μία μεγάλη παραχώρηση, συμφωνώντας ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αποφασισθεί μάλλον το 2018 παρά εξαρχής, όπως ήταν η αρχική θέση του ΔΝΤ.
 
Bloomberg: Η Ευρωζώνη συμφώνησε σε κριτήρια για το χρέος
 
«Η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση 11,5 δισ. δολαρίων, ενώ σταθμίζεται η ελάφρυνση του χρέους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg. «Μετά από μία 11ωρη συνεδρίαση, οι υπουργοί συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την αναγκαία χρηματοδότηση και να καθορίσουν τη διαδρομή για την ελάφρυνση του χρέους, αφού το ΔΝΤ χαλάρωσε τη θέση του και επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας», σημειώνει το δημοσίευμα. «Η Ευρωζώνη συμφώνησε να θέσει κριτήρια στην ανάλυση για την ικανότητα της Ελλάδας να καλύπτει τις δαπάνες της (για την εξυπηρέτηση του χρέους) και το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% στη συνέχεια», προστίθεται.
 
 
Wall Street Journal: Συμφωνία για τον οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους

Με τίτλο: «Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ επιτυγχάνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος» και υπότιτλο: «Η συμφωνία μετά από μήνες καθυστερήσεων καθορίζει έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά μεταθέτει τη λήψη μέτρων έως το 2018», η Wall Street Journal αναφέρεται στη συμφωνία στο Eurogroup. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έκλεισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μία συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα και περιγράφει πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος της στο μέλλον», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Πόουλ Τόμσεν, σημειώνει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι η συμφωνία δείχνει πως η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να εξετάσει τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται για να κάνουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Τόνισε, ωστόσο, ότι το Ταμείο θα δώσει επιπλέον δάνεια, μόνο αφού αποτιμήσει τις υποσχεθείσες (από την Ευρωζώνη) κινήσεις. «Υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να καθορισθούν», πρόσθεσε ο Τόμσεν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι υπουργοί διέτρεξαν αρκετά σχέδια αποφάσεων, απορρίπτοντας προηγούμενες εκδοχές που θεωρήθηκαν πολύ αδύναμες, αναφέρει το δημοσίευμα. «Μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης έγινε σε συσκέψεις μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του κ. Τόμσεν και του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ οι άλλοι υπουργοί παρέμεναν σε άλλη αίθουσα», σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων. Σε κάποιο σημείο, η πρόοδος καθυστέρησε, επειδή ο κ. Τόμσεν δεν μπορούσε να βρει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που βρισκόταν σε συνέδριο στο Καζακστάν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
 
Financial Times: Καθοριστική συμφωνία για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα πετυχαίνει καθοριστική συμφωνία με τους πιστωτές», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times. «Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κέρδισαν χρόνο για να διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της χώρας, συμφωνώντας σε γενικές αλλά μη λεπτομερείς αρχές για τη χαλάρωση του όγκου του χρέους της και διαλύοντας το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ», αναφέρει η εφημερίδα. Αντιδρώντας στην είδηση της συμφωνίας, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 7%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνεται. Η Ευρωζώνη διατήρησε την απαίτησή της να επιτύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί μετά το 2018, υπονοώντας κάποια χαλάρωση της θέσης της Ευρωζώνης. Το επόμενο στάδιο των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, τους οποίους το ΔΝΤ θα ανακοινώσει πριν δεσμευθεί για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει η εφημερίδα.