Ακριβαίνουν οι τιμές, μικραίνουν οι μισθοί και οι συντάξεις  από αύριο καθώς με τις αυξήσεις φόρων χάνουν όλοι από τουλάχιστον 15 ευρώ το μήνα οι χαμηλόμισθοι των 650-700 ευρώ, ή τα διπλάσια όσου βγάζουν περί τα 1500 ευρώ μηνιαίως. Οι ανατιμήσεις που έρχονται προκαλούν ζάλη, χωρίς να υπολογίζονται καν οι επόμενες που ξεκινούν  από Ιούλιο και τους ερχόμενους μήνες μέχρι την 1.1.2017!

Τι αλλάζει από 1ης Ιουνίου

1.      Αυξάνεται 1 ποσοστιαία μονάδα ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ: από 23% πάει σε 24%. Επιβάρυνση φόρου 1% σημαίνει, για έναν δημόσιο υπάλληλο των 800 ευρώ που βγάζει 9.600 ευρώ το χρόνο και δαπανά τα 3.600 ευρώ σε καταναλωτικά αγαθά (σε ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, βενζίνες, εστιατόρια, καφέ, απορρυπαντικά κλπ) επιβάρυνση 30 ευρώ στους επόμενους έξι μήνες ή 5 ευρώ το μήνα.

Αν κατοικεί σε κάποια από τα νησιά που καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ (Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, Σίφνο) η επιβάρυνση θα είναι ... 10πλάσια! Και αυτό γιατί από 16% ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ πάει στο 24%, αλλά επιπλέον θα πληρώσει και ΦΠΑ 13% αντί 9% για ΔΕΗ και ύδρευση, ενώ και ο μειωμένος ΦΠΑ 4% γίνεται 6%.

Αν κατοικεί σε νησί όπου δεν καταργείται ακόμα η έκπτωση αυτή (θα καταργηθεί όμως σε 6 μήνες) μέχρι τέλος του χρόνου θα χάσει και αυτός 5 ευρώ το μήνα ή 30 ευρώ ως τον Δεκέμβριο, γιατί από 16% ο ΦΠΑ πάει 17%.

2.      Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς: τα λογιστήρια θα επιβάλουν κρατήσεις και σε μισθωτούς που δεν πλήρωναν καν φόρο, γιατί είχαν αποδοχές κάτω από 650 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) ή 750 ευρώ (δημόσιο ή συντάξεις). Επιπλέον στην επόμενη μισθοδοσία θα γίνει και ασφαλιστική κράτηση 0,5% επιπλέον στο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι ένας ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς παιδιά που ζει με μισθό 650 ευρώ, θα χάσει 10 ευρώ το μήνα ή 60 ευρώ έως τέλος του χρόνου, ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος των 835 ευρώ θα χάσει 17 ευρώ το μήνα και 100 ευρώ ως το τέλος του χρόνου.

Οι αυξήσεις φόρου εισοδήματος από 1.1.2016 έως σήμερα δεν θα γίνουν αναδρομικά φέτος, αλλά θα πληρωθούν με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν το 2017.

«Τσουνάμι» έως τον Δεκέμβριο

Οι αυξησεις αυτές όμως είναι «ονομαστικές». Θα προκαλέσουν όμως ευρύτερες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από τον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ εξαιρούνται κατά βάση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ύδρευσης που μένουν στον ΦΠΑ 13% (αν και κατά ένα μέρος τους επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%). Θα αυξηθούν όμως χιιάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού ΦΠΑ 24% επιβάλλεται:

-στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία

- σε Κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ- Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμούς

-Ρούχα- Παπούτσια

-Καύσιμα

-Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη

-Εστιατόρια

-Μεταφορές κλπ.

Ο νέος ΦΠΑ όμως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι, αφού θα μπει «καπέλο» και θα «φουσκώσει» περισσότερο όταν έρθουν και οι άλλες αυξήσεις που έχουν ψηφιστεί, όπως πχ στη μπύρα, στη συνδρομητική τηλεόραση ή (τον Οκτώβριο) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αυξήσεις στα ΙΧ

Τα πάνω-κάτω έρχονται από την Τετάρτη και στην αγορά του αυτοκινήτου με τις αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης, που πλέον θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.

Και όλα αυτά την ώρα που σε λίγα 24ωρα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί-εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών "κόκκινων" δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ως τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς θα είναι οι εμπορικές τιμές των ακινήτων και όχι οι αντικειμενικές. Την αποτίμηση θα κάνει ειδικός εκτιμητής, η αποζημίωση του οποίου θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη.