Ξαφνική αλλαγή στάσης από τους δανειστές απέναντι στην Ελλάδα για το ζήτημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018.

Όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, οι δανειστές εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί σε σύγκριση με το παρελθόν στη διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή ασκούνται πιέσεις σε Βερολίνο και ΔΝΤ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εγκαίρως για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα επιτρέψουν στο Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ντάισελμπλουμ: "Υπερβολικό το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ"

«Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα», θα βρούμε ένα «ρεαλιστικό τρόπο» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλά και στο ζήτημα του χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία της αξιολόγησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως στα εργασιακά που είναι σημαντικό θέμα.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει κάποιο δίκιο όταν λέει ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικός. Από τη μία το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη κάποιοι το θεωρούν απαραίτητο, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τι μπορεί να γίνει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος των δανείων. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει ήδη από τον Μάιο ότι πριν από τα τέλη του έτους το θέμα θα πάει στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Καταλήγοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφωνεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το «θετικό μομέντουμ» για να κάνουμε βήματα προόδου. «Να κάνουμε βήμα-βήμα την προσπάθεια», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Κάποιοι θέλουν να πάνε γρήγορα, κάποιοι άλλοι έχουν στηλώσει τελείως τα πόδια, εγώ λέω ότι “θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα”».

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Χρειάζονται και τα δύο μέρη για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη», ανέφερε και εξήγησε ότι από τη μία οι πιστώτριες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν και ότι θα χτίσει μια ισχυρή οικονομία.


Μοσκοβισί: "Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης μετά το 2018"

Εφικτή χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος» εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα», τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ έστειλε μήνυμα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα, καθιστώντας σαφές ότι «χρειαζόμαστε όλους τους θεσμούς».Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος βοήθειας, ξεκαθάρισε ότι «δεν εξετάζουμε» μία τέτοια προοπτική και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εστιάσουν στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, έσπευσε να σημειώσει ότι αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε οι εταίροι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα. «Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια συμφωνία για το χρέος πριν το τέλος του έτους, γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντική η συμφωνία στο Eurogroup» τόνισε παράλληλα.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται μεταξύ 2,5% και 3% για το 2017 και σημείωσε ότι «η χώρα κινείται προς τα μπροστά». «Ήρθε η ώρα να ισχυροποιήσουμε την προοπτική ανάκαμψης» συμπλήρωσε.