Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν κατά το χθεσινό Eurogroup κάθε άλλο παρά βιώσιμο καθιστούν το ελληνικό χρέος, εκτιμά η Barclays, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η μείωση της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων που επιτυγχάνεται έως το 2060 δεν αποτρέπει το χρέος από το να φτάσει στο 305% του ΑΕΠ στον ορίζοντα αυτό.


Η Barclays σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι κατώτερες των προσδοκιών, όμως εκτιμά ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τη συμμόρφωσή της με τους όρους του προγράμματος, κυρίως μέσω του τελευταίου ανασχηματισμού, άνοιξαν το δρόμο για τη συμφωνία επί των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Έτσι, επιβεβαιώνεται το θετικό momentum που εμφανίζουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τον τελευταίο μήνα, με τη 10ετία να σημειώνει ράλι άνω των 150 μονάδων βάσης. Έτσι, ο οικονομολόγος του οίκου Francois Cabau αναγνωρίζει ότι το momentum στην Ελλάδα είναι κάπως καλύτερο από ό,τι περίμενε, όμως προειδοποιεί ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι κάθε άλλο παρά ένα «done deal».


Θα χρειαστεί να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα το καθιστούν βιώσιμο με βάση τα κριτήρια του ΔΝΤ, καθώς και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος για να συμβεί αυτό, τονίζεται. «Επίσης, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ δεν βρίσκεται κοντά, αλλά ένα παράθυρο ευκαιρίας ίσως να ανοίξει το πρώτο τρίμηνο του 2017», σημειώνει η Barclays.

 

 

πηγή: ependisinews.gr