Για τον Ιανουάριο αναβάλλονται οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά η Barclays, καθώς εξακολουθεί να βλέπει σημαντικά εμπόδια στο δρόμο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο βρετανικός οίκος σημειώνει μεν ότι η συμφωνία του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κατέστη δυνατή ακόμα και χωρίς να υπάρξει το κλείσιμο (staff level agreement) της δεύτερης αξιολόγησης, όμως τονίζει ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Τα μέτρα που μειώνουν το δείκτη χρέους/ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 δεν αποτρέπουν την αύξηση του χρέους περίπου στο 300% του ΑΕΠ έως τότε, εκτός και εάν υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση, υπολογίζουν οι αναλυτές.

Μετά από αυτά, και με δεδομένη την επιμονή του ΔΝΤ στο κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους, η Barclays εκτιμά ότι οι όποιες συζητήσεις για το ρόλο που θα έχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα μελλοντικά, αναβάλλονται για τον Ιανουάριο. Και δεν προβλέπονται εύκολες, γιατί:

1) Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

2) Η απόσταση που χωρίζει τις απόψεις των πιστωτών (Ευρωπαίων-ΔΝΤ) είναι μεγάλη, κυρίως στο δημοσιονομικό μέτωπο.

3) Η συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέους είναι δύσκολη, με δεδομένο και το γεμάτο προκλήσεις πολιτικό περιβάλλον.

 

πηγή: ependisinews.gr