Εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, αξίωσε από το βήμα του 18ου «Capital Link “Invest in Greece” Forum», ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Α.Ε., Γρηγόρης Στεργιούλης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «διανοίγονται ευνοϊκές προοπτικές» για την Ελλάδα, ώστε να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, με στρατηγική σημασία και κεντρικό ρόλο στην νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση:

  • Να δοθεί βαρύτητα στην ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού
  • Να υπάρξει τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και βελτίωση της τεχνογνωσίας
  • Να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
  • Να περιοριστεί η χρήση στερεών καυσίμων, και
  • Να προχωρήσει ο ενεργειακός μετασχηματισμός, με προτεραιότητα στις ΑΠΕ

Όσον αφορά την πορεία της ΕΛΠΕ, επανέλαβε τη βούληση του Ομίλου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ όλο το ενεργειακό φάσμα και να ισχυροποιήσει τη θέση του ως ηγετικού ενεργειακού ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει τη διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικής παρουσίας του κλάδου της Διύλισης και την παρουσία του στο 25% των κορυφαίων Διυλιστηρίων διεθνώς.
Ταυτόχρονα, ο κ. Στεργιούλης έκανε ειδική μνεία στην ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ενώ όπως ανέφερε, η ΕΛΠΕ - σε κοινό επιχειρηματικό σχήμα με τις Total και Edison - ανακηρύχθηκε πρόσφατα «επιλεγείς αιτών» για τη θαλάσσια περιοχή «2», δυτικά της Κέρκυρας, ενώ αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη για την υπό παραχώρηση περιοχή «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και για τις χερσαίες περιοχές Άρτας - Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις έρευνες για την αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες» δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα εφαρμοστούν οι πλέον ασφαλείς, σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μέθοδοι.