Σε κούρεμα υπό προϋποθέσεις και των χρεών για τη μη καταβολή ΦΠΑ από επιχειρήσεις φαίνεται ότι συμφώνησαν οι δανειστές με την κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών.

 Σύμφωνα με το Έθνος η συμφωνία αφορά για διαγραφή οφειλών μόνο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έχουν εισπράξει το ΦΠΑ και άρα δεν μπόρεσαν να τον αποδώσουν. Αντίθετα για όσους παρακρατούν ΦΠΑ ενώ τον έχουν πληρωθεί, η διαγραφή δεν θα προχωρά.

 Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η αναδιάρθρωση οφειλών θα είναι η τελευταία επιλογή καθώς θα προηγείται η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, στη συνέχεια θα πιάνει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και στο τέλος και αν χρειάζεται θα αφορά το συγκεκριμένο έμμεσο φόρο.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται να υπάρχει και συμφωνία ώστε όταν το 60% και πάνω των πιστωτών συναινούν στη διαγραφή οφειλών μιας επιχείρησης, οι εγγυήσεις που υπάρχουν γι' αυτές να σβήνονται αναλογικά με το κούρεμα των χρεών.

 Η ελληνική πλευρά ζητά, χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία γι' αυτό, ανάλογης ρύθμισης να τυγχάνουν και οι εγγυήσεις που παρείχαν φυσικά πρόσωπα σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα οποία, όμως, ανήκουν στο 40% των πιστωτών (μειοψηφία) που δεν συναίνεσαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσής τους.