O κ. Χουλιαράκης θα έχει ένα δύσκολο απόγευμα σήμερα στις Βρυξέλλες, στο Euroworking Group, όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης των μέτρων για την απόδοση έκτακτου επιδόματος (δίκην 13ης σύνταξης) στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως δηλώνουν διπλωματικοί κύκλοι.

Η έκτακτη σύγκληση του ΕWG θα έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης και, όπως ανέφερε κοινοτική πηγή, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε δύο θέματα: 1) το πόρισμα των θεσμών σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τη συμβατότητα των εξαγγελιών με το πρόγραμμα και 2) τογεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν τα κράτη-μέλη πριν από το «πάγωμα» της επεξεργασίας των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι "θεσμοί” άφησαν ήδη να διαρρεύσει ενα επικριτικό κείμενο αξιολόγησης των αποφάσεων για το έκτακτο επίδομα και τον ΦΠΑ στα νησιά, υπογραμμίζοντας την μη συνεννόηση με την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αμφισβητούν την δημοσιονομική εξασφάλιση των στόχων για το 2016 στο επίπεδο που τους τοποθετεί η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα κατηγορούν την κυβέρνηση για "μονομερείς” κινήσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την ομαλή υλοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων και δεσμεύσεων της κυβέρνησης, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν το αν αυτές θίγουν τα αποτελέσματα της Α αξιολόγησης με την ολοκλήρωση της οποίας συνδέεται η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Η "τακτική”, που σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα κρατήσει η ομάδα χωρών που συμφωνούν με τις "επιφυλάξεις” του Βερολίνου στην σημερινή συνάντηση, είναι να τεθούν τέτοιες προϋποθέσεις ως προς την υλοποίηση της απόφασης (ισοδύναμα μέτρα κ.λ.π.) για το έκτακτο επίδομα που να το καθιστούν πολιτικά και οικονομικά ασύμφορο για την κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα αναμένεται να δοθεί ένα περιθώριο μερικών 24ωρων στην Αθήνα για να εξασφαλίσει την υλοποίηση των προϋποθέσεων αυτών εφ' όσον θέλει να προχωρήσει στις εξαγγελίες της οι οποίες στο μεταξύ έχουν περάσει στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πίεση που ασκείται από την πλευρά του Βερολίνου και θα είναι εξαιρετικά σκληρή σήμερα στο EWG από τον κ. Τόμας Στέφεν δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε στα ζητήματα που αφορούν το θέμα Ελλάδα, δεν έχει να κάνει τόσο με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση όσο με την βεβαιότητα ότι ο ESM θα μπορούσε να έχει σοβαρό πρόβλημα στην προώθησή τους.

Στο Βερολίνο θεωρούν ότι η ανακοίνωση και η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων θα μπορούσε να μπλοκαρισθεί άσχημα αν από τώρα και μέχρι την υλοποίησή τους το ΔΝΤ προχωρήσει στην δημοσιοποίηση της Έκθεσής του για την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

H δημοσιοποίηση της Έκθεσης θα μπορούσε εύκολα μέσα στην υπάρχουσα αβεβαιότητα να δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον στις αγορές για τις πράξεις που θα επιλέξει να κάνει ο ESM όσο αφορά την υποκατάσταση των κυμαινόμενων επιτοκίων με σταθερά, στα δάνεια του ESM και του EFSF προς την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρμόδιο στέλεχος σχολιάζοντας το πρόβλημα αυτό επισήμανε οτι το Βερολίνο είτε με αφορμή το έκτακτο επίδομα είτε με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, θα ήθελε για τους λόγους αυτούς να καθυστερήσει την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων στην τρέχουσα συγκυρία της αγοράς ομολόγων.

Ερωτηματικό αποτελεί επίσης πώς τα ίδια τα μέλη του EWG θα μπορέσουν χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο να αλλάξουν ριζικά την απόφαση που πήραν πριν από μόλις πέντε μέρες την περασμένη Πέμπτη με την ιδιότητά τους ως μελών του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να παγώσουν τα μέτρα για το χρέος όχι μέχρι και τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά από τώρα μέχρι και τον Ιανουάριο.

Κομισιόν: Θέλουμε κλείσιμο αξιολόγησης πριν τις 26/1

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ανίκα Μπράιτχαρντ ανέφερε πως η Επιτροπή εργάζεται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πέρα από τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

πηγή: ependisinews.gr