Από τις αρχές Ιανουαρίου εκατομμύρια Ελληνες θα βρεθούν μπροστά σε σημαντικές επιβαρύνσεις καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη τη ζωή τους αλλά και βαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. 

Σε εφαρμογή μπαίνουν τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, ακόμη και από πέρυσι το Μάιο στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους δανειστές. Τα βάρη που θα επωμιστούν όλοι οι φορολογούμενοι, ειδικά οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, θα είναι ακόμη μεγαλύτερα λόγω των σημαντικών ανατροπών στους έμμεσους φόρους.

Έτσι, επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Νέο κύμα αύξησης στην τιμή των τσιγάρων

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Σοκ από την 1η Ιανουαρίου στα καύσιμα

Από την 1η Ιανουαρίου 2017:
* Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 0,03 ευρώ το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο,
* Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 0,08 ευρώ το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.
* Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης καθώς και του υγραερίου θα εκτοξευτούν στα ύψη.

Ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία

Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

 

 

πηγή: ependisinews.gr