Από την Πρωτοχρονιά, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη μας, με «έμμεσο» τρόπο.

 Βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο κίνησης, τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, καφές, σταθερή τηλεφωνία και internet, θα στοιχίζουν παραπάνω μετά το νέο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους το οποίο βρίσκεται προ των πυλών.

 Οι διατάξεις νόμου οι οποίες είναι ψηφισμένες και τίθενται σε πρακτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου φέρνουν:

 * Ανατιμήσεις 3-8 λεπτά στα καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Στη βενζίνη η αύξηση της λιανικής τιμής υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 4 λεπτά το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου είναι 8 λεπτά το λίτρο.

 * Επιβάρυνση 50 λεπτά στο πακέτο: Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Ηδη κάποιες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις 20 λεπτών το πακέτο καλύπτοντας το ένα μέρος της αύξησης.

* 10 λεπτά ακριβότερος ο καφές – έως 25% η επιβάρυνση στο ράφι: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

* 10 λεπτά πάνω τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

* 6% πάνω οι λογαριασμοί σε σταθερά και ίντερνετ: Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.

* 30% πάνω ο ΦΠΑ σε νησιά. Τις προηγούμενες ημέρες ψηφίστηκε η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, έως τις 31-12-2017- σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Σαμοθράκη και τα Δωδεκάνησα με εξαίρεση τη Ρόδο και την Κάρπαθο.

Στα υπόλοιπα νησιά τα οποία έως σήμερα είχαν εξαιρέσεις, οι συντελεστές αυξάνονται. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα νησιά: Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλος.

euro2day