Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στην Ευρωζώνη σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics.

Η βρετανική εταιρεία οικονομικής έρευνας αναφέρει πως ο φόβος για ελληνική χρεοκοπία θα κορυφωθεί το προσεχές καλοκαίρι όταν λήγουν και οι μεγάλες πληρωμές της Ελλάδας, ενώ το Grexit παραμένει "το πιο πιθανό αποτέλεσμα", παρόλο που τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική οικονομία φαίνεται πως αποδίδει καλύτερα. Όπως εξηγεί, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να πιάσει τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, με συνέπεια να σταματήσουν οι δόσεις από τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικού κλίματος, η ισχνή ανάπτυξη που σημειώθηκε το τελευταίο έτος αναμένεται να σταματήσει, τη στιγμή που η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή και οι μισθοί "ψαλιδίζονται". Συγκεκριμένα, η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 0,5% το 2017 και στο 1% το 2018.

Η ίδια έρευνα σημειώνει πως το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών παραμένει πολύ αρνητικό, γεγονός που αποτελεί κακό σημάδι για τις καταναλωτικές δαπάνες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που το 2016 άγγιζαν το 37% των συνολικών δανείων.