Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για το θέμα αυτό τους θεσμούς, μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στη συμβιβαστική πρόταση, αναμένεται να συμπεριληφθεί και το μέτρο που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτό, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικός στόχος- θα μπορεί να διατίθεται για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο εξειδικευμένος κόφτης θα «εμπλουτιστεί», ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:

  • Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.
  • Η μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή της έκπτωσης φόρου, που σήμερα διαμορφώνεται στα 1.900 ευρώ. 

Με την κυβέρνηση να προχωρά σε δήλωση προθέσεων και όχι σε εξειδίκευση συγκεκριμένων μέτρων, επιχειρείται για άλλη μια φορά «πολιτική λύση» με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος να κλείσει η συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου καθίσταται πλέον δύσκολος, καθώς πρέπει να προηγηθεί μπαράζ διαβουλεύσεων σε τεχνικά κλιμάκια και στο Euro Working Group προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ όσων προτείνει η κυβέρνηση και όσων απαιτούν οι Θεσμοί.