Τίποτα δεν γλιτώνει από το ηλεκτρονικό μάτι του υπουργείου Οικονομικών. Στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου έχει βάλει στο στόχαστρο τις καταθέσεις.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα πέσουν στην «παγίδα» του λεγόμενου καταθεσιολογίου το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών και ακούστηκε πρώτη φορά στις αρχές του 2015. Πρόκειται για τη διασταύρωση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών με ειδικό λογισμικό μεταξύ των καταθέσεων των φορολογούμενων από το 2002 και μετά, με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι γίνεται υπολογισμός των "πρωτογενών" καταθέσεων που έγιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενων που εμφανίζονται να έχουν "διακινήσει" σημαντικά ποσά (άνω των 100.000 ευρώ) και αυτές οι πρωτογενείς καταθέσεις συγκρίνονται με τα ποσά που δήλωσε στη φορολογική του δήλωση κάθε φορολογούμενος.

Έρχεται και το… e-περιουσιολόγιο
Εντός του 2017 θα ξεκινήσει και η οικοδόμηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγραφούν όλα τα ακίνητα αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου, μεταξύ των οποίων και οι καταθέσεις.
Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τον έλεγχο πόθεν έσχες και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπάρχουν φόβοι ότι τελικά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την επιβολή ενός φόρου περιουσίας που θα βαρύνει τελικά και τις καταθέσεις.

Έρχονται και τα πρώτα ραβασάκια
Σε αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων θα προβεί το επόμενο διάστημα η εφορία σε φορολογούμενους για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου έως τις 31 Μάϊου 2017.
Η επιλογή των φορολογουμένων που θα λάβουν τα «ραβασάκια» θα γίνει από τη δεξαμενή των 1,3 εκατ. φορολογουμένων για τα οποία η εφορία έχει στοιχεία από διάφορες λίστες και τα οποία μπήκαν τον προηγούμενο διάστημα σε διαδικασία προτεραιοποίησης ανάλογα με τις ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων φοροδιαφυγής με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας.

Οι «ύποπτοι» φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται ότι έχουν τη δυνατότητα να τελειώσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία, κάνοντας χρήση των διατάξεων για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, γλιτώνοντας έτσι τις ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι για φοροδιαφυγή.

Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση προβλέπει νομιμοποίηση του αδήλωτου κεφαλαίου, με την πληρωμή φόρου η οποία φτάνει έως και το 62% του ποσού. Για τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε περίπου 26%.Στο ειδικό ειδοποιητήριο θα αναγράφονται ο αριθμός, η ημερομηνία της εντολής ελέγχου, η φορολογική περίοδος ή υπόθεση καθώς και το είδος φορολογίας που αφορά ο φορολογικός έλεγχος.