Χιλιάδες  εργαζόμενοι με χαμηλές αποδοχές , υποτίθεται αυταπασχολούμενοι αλλά στην πραγματικότητα μισθωτοί, μένουν εκτεθειμένοι και καλούνται να αποδεχθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μια μείωση των εισοδημάτων τους . Δύο είναι οι κατηγορίες που μπαίνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα: όσοι εργάζονται με υποκρυπτόμενη σχέση μισθωτής εργασίας και πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και όσοι εργάζονται με μισθολόγιο έχοντας παράλληλη απασχόληση με Δ.Π.Υ.
 
Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες σπεύδουν ήδη να κλείσουν τα βιβλία τους ώστε να αποφύγουν ακόμη και το ελάχιστο χαράτσι που θεσπίζεται, ωστόσο πολλοί θα αναγκαστούν να τα ανοίξουν και πάλι στο μέλλον για να πληρωθούν είτε οφειλές προηγούμενων ετών, είτε νέες δραστηριότητες και θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με εισφορές.

Η εγκύκλιος για τις εισφορές στα «μπλοκάκια» που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος διακρίνει 4 κατηγορίες ως εξής:

1. Επιβάλλει τον υποχρεωτικό επιμερισμό των εισφορών εφόσον το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς - και όχι ευκαιριακής - επαγγελματικής δραστηριότητας και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά). Θεωρείται ότι υπάρχει «αποκλειστικότητα» ως προς το/τα πρόσωπο/α που αποδέχεται/ονται τις υπηρεσίες. Και επομένως, επί του εισοδήματος αυτού θα υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου. Αντίστοιχα κατανέμονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης καθώς και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, για όσους προβλέπεται υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων αυτών.

2. Προβλέπει ότι στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο αντισυμβαλλόμενο μέσω ΔΠΥ, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 περί πολλαπλής δραστηριότητας. Δηλαδή θα πληρώνουν οι ίδιοι τις εισφορές.

3. Επιβάλλει εργοδοτικές εισφορές στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη, λαμβάνοντας μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ.
Εξαιρεί από την καταβολή ολόκληρων των ασφαλίστρων τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες θα αντιμετωπίζονται οι εταίροι και συνεργάτες δικηγορικών εταιριών (θα καταβάλλουν εισφορές ως μη μισθωτοί).